Оланд: Днес Париж е столицата на света

40 световни лидери се очаква да присъстват на шествието срещу тероризма

11.01.2015 | 14:47 Редактор: Мариета Иванова
Оланд: Днес Париж е столицата на света

 

Днес Париж е столицата на света, заяви френският президент Франсоа Оланд пред членовете на правителството в Елисейския дворец преди да се включат в марша срещу тероризма, съобщава AFP.

Около 1,5 милион души се събраха в Париж, в това число около 40 световни лидери.

Над 2,5 млн. души излязоха по улиците на френските градове.

В Берлин се събраха 18 000 души пред посолството на Франция с цветя и свещи.

В Лондон площад Трафалгар бе осветен в цветовете на френското знаме в неделя следобед и няколко хиляди души пяха Марсилезата.

Републиканският марш е в памет на 17 загинали при терористичните атаки в дните 7 и 9 януари.

За охрана на събитието бяха мобилизирани около 2 хиляди полицейски служители и около 1 350 военни, в това число и снайперисти, разположени на покривите на ключови сгради, съобщава BBC.

По-рано през деня в интернет се появи видео, на което убият в супермаркет в източната част на Париж Амеди Кулибали заявява принадлежност към Ислямска държава.

Във видеото той подчертава, че действа съвместно със стрелците в редакцията на Charlie Hebdo. Той подчертава още: „Ние разделихме нашите екипи на две…за да увеличим въздействието от действията ни”.

Припомняме, че Саид и Шериф Куаши убиха 12 души при нападението на редакцията на сатиричното издание на 7 януари.

Ден по- късно Амеди Кулибали  застреля от упор полицайка в парижкото предградие Монруж. На 9 януари той взе заложници в магазин в източната част на Париж, четирима, от които бяха убити.

Преди да бъде убит при спецоперацията на френските сили за сигурност Шериф Куаши, заподозрян за стрелбата в редакцията на Charlie Hebdo, е заявил, че е изпратен от Ал Каида в Йемен. Той е направил изказването пред телевизия BFM в телефонно интервю. Пред медията той посочва още, че е бил в Йемен, където го е финансирал радикалният имам Ануар ал Аулаки. Роденият в САЩ Аулаки беше един от лидерите на "Ал Кайда" на Арабския полуостров до септември 2011, когато е убит.

Ако бъдат потвърдени автентичността на запасите и принадлежността към различните терористични групировки, не е изключено да се окаже, че Ал Каида и Ислямска държава са действали ръка за ръка при терористичните атентати в Париж, стана ясно от коментар за CNN.

В друг експертен коментар на медията се подчертава, че може да се прави връзка по отношение на това, че и двете терористични групировки провеждат военни обучения на лица, които впоследствие може да осъществят връзка на местно ниво. В същото време е необходимо да бъде направена разлика между действията на професионалистите и на тези, които са минали през някакво обучение, коментира експерт пред CNN.

На 9 януари тримата джихадисти са убити при две едновременни спецопрации на френските сили за сигурност.

По информация на CNN преди да бъде убит Кулибали  е успял да проведе няколко телефонни разговора, с които е активирал други спящи терористични клетки в страната, призовавайки ги да атакуват служители на полицията. В тази връзка към френските служители на реда е отправен призив да деактивират профилите си в социалните мрежи, съобщи медията.

Лидери на еврейската общност съобщават, че са получили уверение от президента Олад, че ще бъдат приложени нови мерки за сигурност към всички еврейски институции в неделя и понеделник.

„Няма да се поддадем на насилието,” коментира Роджър Кукиерман, председател на Съвета на еврейските институции след срещата.