Украйна ще внася въглища и уран от Австралия

11.12.2014 | 08:14
Украйна ще внася въглища и уран от Австралия

Австралия може да започне да изнася въглища и уран за Украйна, за да помогне на Киев да се освободи от зависимостта си от руския енергиен износ, съобщиха министър-председателят на Австралия Тони Абът и президентът на Украйна Петро Порошенко, цитирани от Ройтерс.

„Австралия е енергийна супер сила и енергийната сигурност е много важна за украинците, особено в сегашната й уязвимост към доставките“ каза Абът.

Във втория де от тридневното си държавно посещение в Австралия Порошенко даде да се разбере, че Украйна има интерес от внос на въглища и уран.

„Днес обсъдихме възможността от сътрудничество в сферата на ядрената енергия“, каза той пред репортери. „Има възможност Украйна да купува австралийски уран за нашите ядрени централи“.

Украйна зависи от руските въглища, за да преживее зимата след като войната прекъсна доставките за ТЕЦ-овете, осигуряващи около 40% от електричеството на страната.

Австралия и Русия подписаха двустранен договор през 2007 за износ на уран, но Абът спря търговията в началото на 2014 в отговор катастрофата на MH17.

Австралия няма собствени ядрени централи, но е един от най-големите износители на уран в света. Страната е изкопала 7529 тона уран за фискалната 2011/12 за 6523 млн долара, по данни на правителството, цитирани от Ройтерс.

Украинският президент обвини отново Русия за ситуацията в Украйна

Петро Порошенко поиска Русия да затвори границата си с Украйна, което според него ще доведе до мир и стабилност.

„Моля, спрете огъня. Моля, освободете заложниците. Моля, изведете армията от моята територия“ – обърна се Порошенко към Русия в австралийския град Мелбърн.

Австралия ще предостави военна помощ на Украйна за 2 млн долара, съобщава сайтът на украинското президентство.

Украйна и Австралия са обсъдили още сътрудничество в селското стопанство и координация на действията в ООН.

Обсъдена е и възможността за участието на Австралия в донорската конференция в началото на 2015.