Какво означава търговското споразумение с Китай за Австралия

18.11.2014 | 12:31
Какво означава търговското споразумение с Китай за Австралия

Председателят на Business Council of Australia Дженифър Уестакот коментира търговското споразумение между Австралия и Китай  в предаването на Bloomberg с Ришаат Саламат On The Move Asia." (Source: Bloomberg)


Всички бяха много приятно изненадани, като научиха детайлите вчера.

Това е много мащабно споразумение, което има потенциала да промени тренда в икономиката ни, като имаме предвид това, за което стана дума - по-широки връзки с Китай в много сектори.

Предвижда се вдигането на 85% от тарифите.

И по този въпрос ние имаме повече амбиции.

Но искам да подчертая, че по този начин се осигурява още едно десетилетие на растеж в Австралия и на промяна в икономиката.

 

Още по темата

Правили ли сте някакви изчисления? Тони Абът казва, че търговското споразумение с Китай е за милиарди. Вие как мислите?

Със сигурност е за милиарди. Ние сега четем детайлите и започваме да правим прогнози.

Предполагам, че в края на краищата изражението му в долари ще зависи от търсенето.

И от дела на австралийските компании.

Сега тежката работа е за бизнеса, който трябва да отиде в Китай да търси партньори.

Да се опита да разбере как работи китайската икономика, да научи китайската култура и закони.

Но никой не бива да пренебрегва огромната възможност на този договор за свободна търговия за австралийската икономика.

 

Още по темата

Какво означава за услугите, защото който каквото ще да говори, услугите са в основата на австралийската икономика.

Така е. Услугите са основната част от икономиката ни. Тук са най-много работните места. И разбира се, това е най-бързо развиващият се сектор.

Това е най-добрата сделка, която Китай е сключвал някога в областта на услугите.

Статусът на най-облагодетелствана нация.

Това означава големи промени в образование, здравеопазване, финансови услуги, правни услуги.. много, много добра сделка в областта на услугите.

Това позволява на австралийската икономика да диверсифицира или поне да допълни минната индустрия и земеделието и да започне да изгражда износа на услуги и връзките с Китай.

/Колаж perthnow: Китайските потребители ще получат по-лесно австралийски млечни продукти, а китайската електроника ще поевтинее/

Още по темата

По какъв начин?

Например правните услуги.

Вече имаме шестата най-голяма правна кантора в света King & Wood Mallesons. Това беше австралийско-китайска компания, те се сляха и сега продължават интеграцията на двете преди това отделни организации. Това предоставя огромни възможности в областта на правните услуги.

В здравеозапването - всички страни в света търсят иновативни продукти. Австралия има фантастична пенсионна система - една от най-добрите на света. Тук има възможности. Има възможности и във финансовите услуги, в неща като планиране и екологично консултиране. Ние имаме едни от най-добрите инженери в света.

Във всички тези области за австралийските компании има огромни възможности да стъпят самостоятелно в Китай, но и да сключат партньорства с местни фирми.

 

Още по темата

Вие казахте - минно дело, ами какво става с производството? Къде отива производството, на фона на ръста на качеството в Китай?

Има добра сделка в производството. Тази част, която носи добавена стойност. Производството е много труден сектор в икономиката ни, заради разходите и конкуренцията на развиващите се пазари.

Този договор дава възможности в областта на най-новото медицинско оборудване, където Австралия има голямо предимство.

Той позволява достъп до доста голям пазар в някои от нишовите производства.

За нас става дума да пренасочим икономиката си към тези високотехнологични области на производство, за да използваме търговския договор с Китай.

Но да не забравяме и земеделието. Договорът подкрепя и възможностите за австралийските компании да влязат в сектора с по-висока добавена стойност на селското стопанство, в производството на храна.

Огромни възможности предлага растящата средна класа в Китай с много висококачествени продукти, каквито могат да осигурят австралийските производители.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма