Франция иска да запази присъствие в Тихия океан

18.11.2014 | 11:57
Франция иска да запази присъствие в Тихия океан

Френският президент Франсоа Оланд стана първият френски държавен ръководител на официално посещение в Австралия, две десетилетия след ядрените тестове в Южния Пасифик.

Президентът бе посрещнат в 21 топовни салюта на пристанището в Сидни.

Оланд, който води голяма бизнес делегация, се опитва да засили историческите връзки с Австралия.

"Ние можем да имаме по-тесни икономически връзки", каза Оланд през австралийския бизнес съвет. "Трябва да засилим контактите си", добави той, описвайки френските компании като сателитния гигант Arianaespace като "в предните линии в технологиите".

Отношенията между Франция и Австралия пострадаха по време на ядрените тестове в Полинезия през 90-те години и потопяването от френските части на кораба на Грийнпийс Rainbow Warrior в Оуклънд през 1985, при опит да проведе протестна акция около атола Моророа, съобщава АФП.

Франция и Австралия обаче подписаха стратегическо партньорство през януари 2012 и работиха заедно в Афганистан, Сирия, Иран и други сериозни кризи в последните години.

В делегацията, придружаваща Оланд са включени водещи компании като Vinci construction, националната жп компания SNCF, специалистите в отбраната Thales и Safran, енергийните гиганти GDF Suez и глобалният луксозен бранд LVMH.

Двустранният стокообмен в стоки и услуги е 6,9 млрд долара за 2012/13, съобщава АФП.

Оланд каза, че двудневната му визита в Австралия ще подчертае "присъствието на Франция в Тихоокеанския регион".

"Фактически ние сме съседи, след като Франция присъства в Полинезия, островите Уолис и Футуна и Нова Каледония", съобщи френският президент, изброявайки държавните територии. "Искаме да останем в региона по съображения за сигурност, стабилност и за бъдещото развитие", каза Оланд.

Още по темата

Френският лидер, който пристигна от столицата Нова Каледония, Нумеа след като участва на срещата на Г20 пред уикенда в Бризбейн, предстои да посети в сряда Канбера.

В Нумеа той обеща, че Париж ще остане неутрален по време на референдума за самоопределяне, който ще се проведе в Нова Каледония през 2018.

"Хората ще имат последната дума", каза Оланд в местния конгрес в Нумеа в понеделник.

В сряда Оланд и премиерът на Австралия Тони Абът ще положат цветя на Военния мемориал.

400 000 австралийци, 10% от населението, участва в Първата световна война. 60 000 загинаха, от тях 40 000 - във Франция.