Австралийски специални сили пристигат в Ирак, за да окажат подкрепа в борбата срещу ИД

200 войници ще се присъединят към иракските сили

11.11.2014 | 08:54 Редактор: Ирина Георгиева
Австралийски специални сили пристигат в Ирак, за да окажат подкрепа в борбата срещу ИД

Австралийски специални сили пристигат в Ирак, за да окажат подкрепа в борбата срещу терористичната групировка Ислямска държава. Това обяви премиерът на страната Тони Абът след разговори с американския президент Барак Обама по време на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Пекин. 

200 войници ще се присъединят към иракските сили, за да им окажат подкрепа в борбата срещу терористичната групировка Ислямска държава. Австралийските войски първоначално ще бъдат разположени в Багдад. Премиерът Тони Абът изрази увереност, че военнослужещите ще свършат добра работа. 

Австралия повиши нивото на терористична заплаха от средно до високо през септември  заради опасения от нападения на австралийски джихадисти, завръщащи се в държавата. 

Миналата седмица САЩ обявиха, че ще изпратят още 1500 военни съветници в Ирак, за да подкрепят правителствените сили, които водят борба с джихадистите. 

Пентагонът мотивира решението на американския президент Барак Обама с постъпила спешна молба от иракските власти. Тяхната роля ще бъде предимно извършване на обучение и бойна подготовка за сухопътна офанзива срещу бойците на Ислямска държава. 

Обама коментира, че това е естествената следваща стъпка в във войната, след като въздушните удари са унищожили значителна част от военната мощ на джихадистите и са ограничили настъплението им. Тази позиция е спорна, имайки предвид продължаващите боеве в град Кобане, където всеки ден размяната на огън завършва с променлив успех.

Плановете на Пентагона включват създаването на няколко тренировъчни бази, в които да бъдат тренирани 9 бойни групи на иракските сили и три на кюрдските бригади. От Пентагона съобщават още, че американският президент Барак Обама в най-скоро време ще се обърне с молба към Конгреса да отпусне 5,6 млрд. долара в подкрепа на продължаващите въздушни операции срещу цели на Ислямска държава в Ирак и Сирия.