Вече 60 държави по света оказват помощ на международната коалиция срещу джихадистите

15.10.2014 | 08:27 Редактор: Ирина Георгиева
Вече 60 държави по света оказват помощ на международната коалиция срещу джихадистите

Вече 60 държави по света оказват помощ на международната коалиция срещу джихадистите. Макар до момента тя да постигна няколко успеха, продължаващите сблъсъци в сирийския пограничен град Кобане показват, че борбата с "Ислямска държава" ще бъде дълга и трудна. Това обяви американският президент Барак Обама, който проведе среща с министрите на отбраната на 20 държави, участващи в коалицията срещу екстремистите.

"Досега постигнахме няколко важни успеха. Спряхме поход на "Ислямска държава" в Ербил, предотвратихме кръвопролития в планината Синджар, върнахме си контрола на Мосул. Унищожихме важни бази на джихадистите в Ирак и Сирия. Сега сме фокусирани върху боевете в провинция Анбар. Притеснени сме от развитието в Кобане. Въздушните удари в тези райони ще бъдат засилени." - заяви Обама.

"Намираме се в началния етап на тази борба. Ще има дни на прогрес. Ще има и дни на разочарования. Нашата коалиция обаче остава обединена. "Ислямска държава" представлява опасност за региона, за САЩ, за Европа, за Австралия. Нейната терористична мрежа вече се опита да нанесе удар върху гражданите в някои от най-големите градове в света." - допълни американският президент.