Барак Обама обсъжда борбата срещу ИД с представители на 20 държава

На срещата ще бъдат обсъдени усилията на коалицията в продължаващата кампания срещу групировката

14.10.2014 | 15:53 Редактор: Ирина Георгиева
Барак Обама обсъжда борбата срещу ИД с представители на 20 държава

Американският президент Барак Обама обсъжда стратегията за борба срещу групировката „Ислямска държава”. Държавният глава на САЩ разговаря с представители на въоръжените сили на 20 държави, сред които Франция, Великобритания, Турция и Саудитска Арабия. Среща в такъв широк състав се провежда за първи път, след като през септември беше формирана коалиция за борба срещу джихадистите.

От Белия дом съобщават, че на срещата ще бъдат обсъдени усилията на коалицията в продължаващата кампания срещу групировката, която е завладяла големи части от Ирак и Сирия. Агенция Reuters отбелязва, че в речта си президентът на САЩ трябва да демонстрира на обществеността и чуждестранните съюзници, че разполага с реален план за действие за унищожаването на Ислямска държава.

Срещата идва на фона на съобщението на джихадистите от "Ислямска държава", че са поели контрола върху пограничния сирийския град Кобане, намиращ се на около 100 километра от границата с Турция. Засега обаче няма потвърждение от страна на кюрдските отбранителни отряди, съобщава France Presse.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди, че не е взето никакво решение за предоставяне на военно-въздушната база Инджирлик за ползване от САЩ в борбата срещу ислямистите. От кабинета на турския премиер обявиха, че преговорите по въпроса продължават. Коментарът бе направен, след като съветникът на Барак Обама за националната сигурност Сюзан Райс заяви по-рано, че Турция се е съгласила да разреши на силите от водената от САЩ военна коалиция да използват нейните бази за операции в Ирак и Сирия, но по-късно Анкара отрече да  давала съгласието си за това.