Шиитските милиции-огледален образ на бойците от организацията ИД

Шиитските милиции, воюващи с организацията Ислямска държава са убили много цивилни граждани

14.10.2014 | 08:26 Редактор: Ирина Георгиева
Шиитските милиции-огледален образ на бойците от организацията ИД

Шиитските милиции, воюващи с организацията Ислямска държава са убили много цивилни граждани – сунити като реванш за атаките на джихадистите. Това разкрива доклад на Amnesty International. Нещо повече – действията им са били пряко подпомагани от иракското правителство.

Според Amnesty International от месец юни насам 170 сунити са били екзекутирани, най-вече в региона северно от Багдад. Според данните, 30 от тях са били убити само в рамките на 1 ден, на 6 юни. Според доклада именно шиитските милиции, състоящи се от няколко групировки и бригади вече са много по-силно оръжие срещу джихадистите от самата иракска армия. Те непрекъснато набират доброволци. Редиците им все състоят от десетки хиляди бойци с военни униформи и оръжие, които действат извън всякаква законова рамка, посочва Amnesty International. На лице са и случаи, в които милициите са искали откуп за заловени сунити, които са убивали дори след получаване на исканата сума.

Засега няма коментар на обвиненията от иракските власти. Наскоро новият премиер на страната Хайдер ал-Абади обяви, че ще защитава интересите на всички иракчани и няма да прави разлика между сунити и шиити.

Обвинението срещу шиитските милиции идва само два дни след като Ислямска държава обяви, че е жени и деца от малцинството язиди са били поробени и пленени. Наскоро Human Rights Watch също  съобщи, че жени и момичета язиди биват насилствено омъжвани за бойци на Ислямска държава или прекарвани с автобуси от Ирак в Сирия, където биват обявени за продаван.