Австралия обяви най-високото ниво на тревога за терористични атаки

Повишеното ниво на тревога няма да промени ежедневието на хората

12.09.2014 | 14:45 Редактор: Ирина Георгиева

Австралия обяви най-високото ниво на тревога за терористични атаки.

Страната, която участва заедно със САЩ в борбата срещу Ислямска държава преминава от средна на висока степен на опасност, обяви министър-председателят Тони Абът. 

Ходът е провокиран от въздействието, което оказва нарастващият военен конфликт в Ирак и Сирия. Абът заяви, че не е имало информация за планиран удар. 

Това се случва за първи път от 2003 година насам, когато започна военната офанзива в Ирак. По-рано тази седмица австралийското разузнаване предупреди за заплаха, идваща от австралийски джихадисти, които отиват да се сражават в Ирак и Сирия, а после се връщат у дома.

Абът заяви, че повишеното ниво на тревога няма да промени ежедневието на хората. Може би те ще забележат по-висока сигурност на летищата, пристанищата, военни бази, правителствени сгради и големи публични събития.

Длъжностни лица съобщават, че за най-малко 60 австралийци се смята, че са се присъединили към джихадистки групи в Сирия и Северен Ирак. В отговор на това Австралия е ограничила пътуванията на гражданите си до някои области в размирните районни.