Бойците на Ислямска държава са се увеличили значително през последните месеци

Бойците на групировката Ислямска държава наброяват между 20 и 31 хиляди

12.09.2014 | 09:28 Редактор: Ирина Георгиева
Бойците на Ислямска държава са се увеличили значително през последните месеци

Бойците на групировката Ислямска държава наброяват между 20 и 31 хиляди. Това съобщават източници от американското ЦРУ. Според Вашингтон терористичната групировка увеличава числеността си, като вербува младежи от Европа.

Първоначалните оценки на ЦРУ бяха, че Ислямска държава разполага с около 10 000 бойци. Последните разузнавателни данни, събрани между май и август, показват, че групировката разполага със значителен контингент.

Вербуването на бойци се е активизирала на фона на военните успехи на групировката през последните месеци.

В същото време антиправителствените бунтовници в Сирия излязоха с обща декларация, в която обявяват, че ще се борят срещу джихадистката групировка ислямска държава.

Междувременно стана ясно, че френската полиция е задържала ислямиста Мурад Фарес. Валстите смятат, че мъжът е вербувал джихадистите за нуждите на Ислямска държава в Сирия. Арестът е станал на летището Шарл де Гол.

Френската полиция определя Фарес като особено опасен. Неофициално се смята, че около 900 французи са свързани с радикалната групировка. Франция е с най-голяма мюсюлманско население в ЕС. Други страни с голямо мюсюлманско малцинство в Европа са Великобритания, Белгия и Холандия.