Американските сили извършиха въздушни удари срещу цели на ИД в Сирия и Ирак

В Сирия, ударите край Кобане са разрушили седем превозни средства и една сград

26.10.2014 | 17:50 Редактор: Ирина Георгиева
Американските сили извършиха въздушни удари срещу цели на ИД в Сирия и Ирак

Американските сили извършиха пет въздушни нападения срещу цели на джихадистката групировка ИД близо до сирийския град Кобане и още 12 в Ирак с помощта на страните партньори от международната коалиция, предаде Reuters, позовавайки се на американското Централно командване, предаде БТА.

В Сирия, ударите край Кобане са разрушили седем превозни средства и една сграда "на ИДИЛ", се казва в съобщението, в което е използвано съкращението за Ислямска държава в Ирак и Левант (ИДИЛ). В Ирак са извършени девет атаки около стратегическия язовир Мосул и три югоизточно от Фалуджа.

"Сред страните от коалицията, нанесли въздушни удари в Ирак са САЩ, Франция, Великобритания, Австралия, Белгия, Дания и  Холандия. В Сирия във въздушните удари са участвали САЩ, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Йордания и  Бахрейн", съобщава американското Централно командване.

Междувременно говорител на иракското кюрдско правителство съобщи, че иракските кюрдски сили няма да участват в преки сражения в Кобане, но ще окажат артилерийска подкрепа в подкрепа на кюрдските бойци срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Говорител на президентския кабинет на Иракски Кюрдистан също посочи, че кюрдските сили пешмерга с готови да потеглят за Кобане през Турция веднага щом бъде уточнен графикът с Турция и кюрдите в Сирия.