Няколко месеца делят иракската армия от осъществяването на мащабна офанзива срещу ИД

Целта на операцията ще бъде иракските сили да си възвърнат териториите, превзети от джихадистите

24.10.2014 | 12:31 Редактор: Ирина Георгиева
Няколко месеца делят иракската армия от осъществяването на мащабна офанзива срещу ИД

Няколко месеца делят иракската армия от осъществяването на мащабна офанзива срещу групировката Ислямска държава. Това съобщават американски военни, пожелали анонимност. По думите им целта на операцията ще бъде иракските сили да си възвърнат териториите, превзети от джихадистите.

Кюрдските сили в пограничния сирийски град Кобане продължават с офанзивата срещу ислямистите. Според високопоставени служители на САЩ, кюрдските бойци са в състояние да удържат защитата на грда за неопределено време с помощта на американските военновъздушни удари. Фронтовите линии между Ислямска държава и кюрдските сили не са се променили от повече от седмица насам.

Според сирийската обсерватория за правата на човека водените от Вашингтон въздушни удари срещу бойци на Ислямска държава са причинили смъртта на 553 души от септември насам, сред които 464 екстремисти и 32-ма цивилни. Кюрдските сили, подкрепени от международната коалиция започнаха по-интензивни атаки в сряда и четвъртък след два дни на относително спокойствие.

Анализатори коментират, че тоталното завладяване на Кобане ще даде на ислямистите пълен контрол на един дълъг участък от сирийската граница.