Китай издигна търговски бариери за вноса на въглища

Китайското правителство с опит да защити въгледобивните компании

10.10.2014 | 15:51 Редактор: Велко Каменов
Китай издигна търговски бариери за вноса на въглища

Пол Алън от Bloomberg коментира митата, наложени от китайското правителство, върху вноса на въглища. На 9 октомври 2014 Министерството на финансите на Китай излезе със съобщение, в което се казва, че от следващата седмица в сила ще влязат нови мита, засягащи вноса на въглища. Размерът на данъците върху вноса ще бъде 3% за антрацитни и коксови въглища, 5% за брикети и 6% за останалите видове въглища. По този начин в Китай се връщат към политиката, от която се отказаха през 2007.

Целта на мерките е да се помогне на китайските въгледобивни компании, повечето от които работят на загуба. Най-засегнати от митата ще бъдат мините в Австралия. Една трета от вноса на въглища в Китай от началото на годината досега е дошъл от Австралия. Директорът на Търговската асоциация, представляваща миннодобивните компании в Австралия, определи решението на Китай като лошо и подкани австралийското правителство да говори с китайското и да поиска отмяна на мерките.

Големият печеливш пък може да се окаже Индонезия. Страната е най-големият износител на въглища в света и има споразумение за свободна търговия с Китай, което означава, че митата няма да важат за нейните производители.