Франция разположи в Йордания изтребители за борба с Ислямска държава

Една от целите е намаляване на разходите по операциите срещу терористичната организация

23.11.2014 | 13:34 Редактор: Мариета Иванова
Франция разположи в Йордания изтребители  за борба с Ислямска държава

Франция разположи шест изтребителя Mirage на територията на Йордания за целите на борбата с радикалната групировка „Ислямска държава” в Ирак, съобщава РИА-Новости, цитирайки информация на AFP.

“Нашите изтребители са дислоцирани в Аман, Йордания,”заяви френският премиер Манюел Валс.

На един по-ранен етап представителят на френската армия Жил Ярон съобщи, че през следващата седмица Франция ще вземе решение за това дали да изпраща бойни самолети за борба с терористичната организация в Йордания.

Позиционирането на изтребители в Аман ще даде възможност за съкращаване на разходите около изпълняваните операции в Ирак, което никак не е маловажно, предвид икономическата ситуация на Франция. Вече беше разпространена и информация, че няколко френски бойни самолета са позиционирани в Обединените арабски емирства, отбелязва РИА-Новости.

Терористичната организация „Ислямска държава” провъзгласи „халифат” на завоюваните територии в Сирия и Ирак през лятото на 2014. Най-голяма интензивност и сила към момента имат бойните действия на джихадистите в Сирия, където боевете се водят с поддръжниците на правителството на Башар Асад.

В резултат на въоръжените сблъсъци са загинали няколко хиляди мирни жители, стотици хиляди се превърнаха в бежанци, а други няколко хиляди станаха заложници на терористите.

През септември САЩ в съюзническа подкрепа на редица страни, в това число и арабски, започна серия от въздушни удари по цели на Ислямска държава в Сирия, от август аналогична операция се води и в Ирак. От РИА-Новости отбелязват, че въздушните удари се водят без разрешението на сирийските власти.

Преди седмица стана ясно, че САЩ подготвят нова стратегия в борбата с джихадистите. Американският президент Барак Обама поискал от екипа му за национална сигурност да преразгледат политиката на администрацията спрямо Сирия, съобщи на 13 ноември CNN. Причина за това според медията е, че групировката “Ислямска държава” не може да бъде победена, без преди това да бъде свален сирийският президент Башар Асад.

"Дългосрочният проблем в Сирия се усложнява от обстоятелството, че ако искаме наистина да победим "Ислямска държава", трябва да ги изтласкаме не само от Ирак, но и от Сирия", заявил пред CNN един от висшите чиновници.