Турция и САЩ изгладиха различията за борбата с ИДИЛ

22.11.2014 | 00:41
Турция и САЩ изгладиха различията за борбата с ИДИЛ

Турция и САЩ изгладиха различията за борбата с ИДИЛ, съобщава Ройтерс.

Министър-председателят Ахмет Давутоглу даде да се разбере, че Анкара ще продължи да настоява за зона, забранена за полети и свалянето на Башар Ал Асад.

Анкара смята, че въздушните удари на коалицията в Ирак и Сирия не са достатъчни и настоява за по-пълна стратегия, включваща отстраняването на Асад и създаване на буферна зона в Сирия за защита на цивилните, принудени да напуснат домовете си.

Турция отхвърли критиките за това, че пусна хиляди чуждестранни бойци да преминат през границите й и в неоказване на достатъчна подкрепа за прекратяване на обсадата на Кобане на сирийската граница.

„Ние сме приятели от дълго време и едно от големите предимства да се върнем в Турция с приятел и съюзник от НАТО е, че вече сме директни един с друг“, каза вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън на съвместната пресконференция с Давутоглу.

На срещата са били засегнати „регионални и международни въпроси и накрая винаги заставахме на една и съща страна“, добави Байдън.

Малко преди пристигането на Джо Байдън в Истанбул Давутоглу, който в последните дна дни бе в Ирак, каза, че в Сирия не може да има устойчив мир, ако Асад е на власт.

„Вижте как нещата се оправиха в Ирак след като управлява правителството, избрано от народа“, каза Давутоглу на летището. „Но в Сирия не можем да донесем мир, опитвайки се да унищожим терористична организация от една страна, а режимът в Дамаск използва всякакви видове оръжие, за да унищожи части от населението си от друга“.

Байдън разговаря в Турция за ролята на страната в коалицията с президента Ердоган и министър-председателя Давутоглу.

Преговорите се очаква да бъдат съсредоточени върху опитите на Турция да спре чуждестранните джихадисти да се присъединят към ИДИЛ през нейна територия и за помощта за Анкара да се справи с над 1,6 млн. бежанци.

Давутоглу каза, че докато турция и САЩ може да се различават в методите си, те имат общи цели, защото и Вашингтон иска Асад да си отиде.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на 1 октомври в парламента, че неговата страна няма да позволи на членовете на коалицията срещу Ислямска държава да използва военните й бази, нито територията, ако целта не включва свалянето на режима на Асад.

Турските спецчасти се очаква да започнат тренировъчна програма за кюрдските бойци пешмерга от Северен Ирак, съобщи Хюриет, цитирайки неназован официален представител.

Министър-председателят Давутоглу посети на 21 ноември военен тренировъчен лагер на пешмерга в Дияна и Берсеве. След това обеща на съвместна пресконференция с президента на кюрдското регионално правителство Масуд Барзани „всякаква подкрепа“ от Турция в осигуряването на кюрдския регион в Ирак.

Джо Байдън започна на 21 ноември 3-дневно посещение в Турция.

Преди това той попита президента на кипърските гърци Никос Анастасиадес дали иска да предаде някакво послание в Анкара.