Лавров призова за обединяване на усилия срещу „Ислямска държава“

Русия и Саудитска Арабия са се договорили и за създаването на съвместна група за борба с тероризма

21.11.2014 | 15:13 Редактор: Мариета Иванова
Лавров призова за обединяване на усилия срещу „Ислямска държава“

Външният министър на Русия Сергей Лавров призова за обединяване на усилията на всички, които разбират каква заплаха представлява групировката "Ислямска държава", съобщава БТА, цитирайки ТАСС.

Призивът Лавров е отправил по време на пресконференция в Москва след срещата си с външния министър на Саудитска Арабия принц Сауд Ал Фейсал ибн Абдул Азиз Ал Сауд. Лавров подчерта, че е постигнал съгласие с колегата си по въпроса за заплахата на ИД.

"Ние сме единни в това, че отношенията между нашите страни имат все по-голямо значение, особено в настоящата ситуация, когато е необходимо обединяването на усилията на всички, които разбират каква огромна заплаха представляват ИД и подобни терористични структури в близкоизточния регион", каза Лавров.

Русия и Саудитска Арабия са се договорили и за създаването на съвместна група за борба с тероризма, добави той.
На пресконференцията след срещата със саудитския външен министър Лавров подчерта също, че е важно по иранската ядрена програма да бъде сключено качествено споразумение, предаде ТАСС.

"За нас е важно не постигането на споразумение в този или онзи срок, а постигането на качествено споразумение", каза Лавров.

Крайният срок за това споразумение е 24 ноември и сега във Виена се водят преговори между Иран и шесторката (постоянните членове на Съвета за сигурност плюс Германия).