В Ислямска държава убиват направили опит да дезертират джихадисти

Обикновено това били младежи от неарабски произход, съжалили за направения избор

22.11.2014 | 08:59 Редактор: Мариета Иванова
В  Ислямска държава убиват направили опит да дезертират джихадисти

В Ислямска държава убивали задържаните при опит да дезертират джихадисти, съобщава AFP, позовавайки се на източници от групировката.

Най-често това били младежи от неарабски държави, които са съжалили за своя избор, пише БТА.

AFP разказва за случай, споделен от Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), при който 19-годишен чеченец  бил задържан от ИД след като говорил със семейството си за това как да може да се върне в родината си. Впоследствие на младежа е бил нанесен побой.

При друг случай 19-годишен германец е бил убит „с куршум в гърба на фронта”, след като се бил разкаял за решението си да се присъедини към редиците на джихадистите.

Според източника на AFP много от джихадистите, най-вече от Западна Европа, са избягали, когато международната коалиция, оглавявана от Съединените щати, е започнала да нанася въздушни удари срещу  Ислямска държава  през септември.

"Някои успяха", но ИД бързо "овладя отново ситуацията", разказа той, като обясни, че групировката "на практика смята клетвата за вярност за свещена и неотменима".

По думите на министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер най-малко 550 джихадисти от Германия се сражават в Сирия и Ирак на страната на "Ислямска държава”.  Мезиер споделя за увеличение на екстремистите от Германия в редиците на Ислямска държава спрямо година по-рано, както и че около 230 потенциално опасни ислямисти са под наблюдение в страната, отбеляза вътрешният министър.