Рублата продължава да поевтинява

04.11.2014 | 12:25 Редактор: Ирина Георгиева
Рублата продължава да поевтинява

Рублата продължава да поевтинява и на 4 ноември, след като в края на миналата седмица организираните от проруските бунтовници в източната част на Украйна избори заплашиха да подкопаят крехкия мир в региона.

Руската валута губи четвърт процент от стойността си до 43,62 рубли за долар в началните часове на търговия в Европа. Само през октомври стойността на руската валута спадна със 7,7%. Рублата бе тежко засегната в последните месеци, след като влошаването на отношенията между Москва и Запада доведе до силно изтегляне на капитали от Русия.

Натиск върху цялата руска икономика продължава да оказва и поевтиняващият петрол, който се смъкна под 78 долара за барел. В отговор на предизвикателството Руската централна банка изненадващо повиши рязко основната си лихва, покачвайки я със 150 базисни пункта до 9,5%. През октомври институцията разпродаде валутни резерви на стойност 15 млрд. долара, изкупувайки рубли в опит да смекчи въздействието от спадащия курс върху бизнеса в страната.

Вследствие на спада на покупателната сила на валутата множество експерти, сред които тези на МВФ, свиха прогнозите си за растежа на Русия до едва 0,2% през тази година.