Рублата се срина

1 рубла = 38 щатски долара

15.09.2014 | 17:11 Редактор: Ирина Георгиева
Рублата се срина

Рублата достигна нов рекорден срив спрямо американския долар. Властите в Кремъл заявиха, че спадът й няма общо със санкциите наложени от Запада на Москва. Финансовите анализатори, обаче не смятат така.

Според руския президент Владимир Путин използването на санкции от страна на Запада не е ефективно и никога не дава резултати. По думите му те ще навредят значително и на страните, които ги налагат. Отражението на валутните пазари, обаче дава друг образ на нещата. След налагането на санкциите днес един американски долар струва 38.

Руското правителство обеща да предостави подкрепа на фирмите и финансовите институции, към които са насочени новите санкции, въведени на 12-ти септември от Министерството на финансите на САЩ. Властите във Вашингтон разшириха броя на санкционираните руски компании от финансовия, енергийния сектор и отбраната.Очакванията са ходът да се отрази значително на икономиката на Русия.

Междувременно стана ясно, че темповете на ръст на кредитирането на дребно в Русия за тази година са намалели почти двойно. Според данните за 2014 г. портфейлът на необезпечените потребителски кредити не е превишил 7.7 трлн. рубли, увеличавайки се със 17% срещу ръста от 31% през 2013 година. Необезпечените потребителски кредити през 2012-2013 година се явяват движеща сила за ръста при банките. Но от 1 юли 2013 до 1 юли 2014 портфейлът им се е увеличил само с 19%, до 6.6 трлн рубли.