Германия криминализира дейността на Ислямска държава на територията на страната

Берлин обяви Ислямска държава за терористична организация

12.09.2014 | 15:25 Редактор: Ирина Георгиева
Германия криминализира дейността на Ислямска държава на територията на страната

Германия забрани дейността на Ислямска държава на територията на страната.

Берлин обяви Ислямска държава за терористична организация и забрани публичното показване на символи и знаци на джихадистката групировка.

Решението бе взето ден, след като президентът на САЩ Барак Обама очерта стратегията на Белия дом за борба срещу Ислямска държава.

Забраната включва всякакво участие в организацията, както в социалните медии, така и по време на демонстрации.

Инкриминира се също използване на символи на Ислямска държава с цел реклама и всякакъв вид подкрепа, в това число и събирането на пари за организацията.  

Вътрешният министър на Германия Томас Де Мезиер определи забраната като „важна стъпка в борбата срещу международния тероризъм и свободата и сигурността на Германия.

"Германия е демократична страна, която знае как да се защитава. Тук няма място за терористични организации като Ислямска държава, която действа срещу либералния ред на нашата страна."- заяви Томас Де Мезиер.

Френският президент Франсоа Оланд пристигна в Ирак в знак на подкрепа за Багдад в борбата с Ислямска държава.

Самолетът на Оланд, с който пристигна и 15 тона хуманитарна помощ, предназначена за кюрската столица Ербил, кацна в Багдад на 12 септември.

Франция се готви за участие в евентуални водени от САЩ въздушни удари срещу Ислямска държана.

Париж, който доставя оръжие за кюрските военни в борбата им с джихадистите от август, доставя и хуманитарна помощ за цивилното население, засегнато от конфликта, съобщава Ал Джазира.

Новата пратка помощ се очаква да бъде доставена в Ербил след срещата между Оланд и иракския президент Хуад Масум, председателя на парламента Салим Ал-Джубури и министър-председателя Хайдер Ал-Абдади.

Заедно с Оланд в Багдад пристигнаха и външният министър Лоран Фабиюс, и министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

"Тук съм, за да изразя солидарността и подкрепата си за вас. Тази политическа солидарност съществува, защото Ирак постигна своята политическа промяна, организира избори и състави ново правителство, в което са представени всички граждани." - заяви Оланд.

Визитата на Оланд в Багдад се провежда ден след като 10 арабски страни се споразумяха да участват във водената от САЩ коалиция срещу ислямските бунтовници.