България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Осиротялото школо – учителите ни се пенсионират, децата ни – зад граница

1400 свободни места има за учители, обяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Диян Стаматов

16.08.2016 | 08:56 Редактор: Луиза Божинова
Осиротялото школо – учителите ни се пенсионират, децата ни – зад граница

През следващите между 5 и 7 години ще се пенсионират почти половината от преподаващите в момента учители - около 45 000, обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Средната възраст на учителите е 52-53 години, посочи той.

"В България в момента има 2400 средни училища. 1400 свободни работни места не считам, че са много. Това значи по половин незает учителски щат във всяко едно училище", пресметна зам.-министърът.

"За тази учебна година няма да има проблем по отношение на заемането на учителски работни места, защото сега е времето, в което учителите се местят от едно училище в друго. Имаме за първи път реално пенсиониране на голяма група учители, което не значи, че тези учители няма да влезнат отново в системата", заяви Стаматов.

Той посочи, че министерството се опитва да направи учителската професия малко по-привлекателна.

"Това, което прави министерството, е свързано с подготовката на нови учители, които да влязат през следващите пет години приоритетно в средното образование. Самата специалност педагогика беше категоризирана като приоритетна, стипендиите, които се предвиждат да се дават, са малко по-високи от тези за другите специалности", поясни Стаматов.

Зам.-министърът съобщи, че има специално разработен проект за финансово стимулиране на хора, които желаят да се върнат към родните си места.

"Средната заплата в момента е около 900 лева, не е много ниска, но не е и много висока", добави той.

Във връзка със закриването на паралелки, Стаматов каза, че емиграцията оказва голямо значение.

"Друг е моментът, че при осъществяването на самия план прием винаги се залагат малко повече паралелки, отколкото са кандидатстващите ученици. Това е другата причина за затваряне на паралелки", заяви той.

По думите му няма как да има сто процентов план прием, който да бъде запълнен в началото на учебната година.

Той подчерта като изключително голям проблем нивото на професионалното образование в средното училище. "Мнозинството от децата учат само в езикови паралелки, като не желаят да се запишат в професионална гимназия, дори и в специалности, които са изключително търсени", посочи Стаматов.

По отношение на Закона за предучилищното и училищно образование зам.-министърът каза, че до момента има 12 държавни образователни стандарта, които са предоставени на обществено обсъждане.

"Допълнителното финансиране на частните училища е застъпено в Закона, то е заложено да влезе през 2018 година. Досега нямаше добавка, която върви след ученика, който учи в частното училище. Така се поставя една равнопоставеност между всички ученици", посочи той.

"Основните промени в средното образование ще влязат тази година от 15 септември за първи и за пети клас. Следващата година към тях ще се надградят втори, шести и осми клас и така постепенно до 2020 година", каза той. "Ще имаме нов учебник по история за 5 клас. Той ще бъде единственият готов".

За ваканциите, Стаматов каза, че те ще бъдат пет. "Имахме и друго предложение - там, където е необходимо да има още една ваканция в рамките на три дни", каза Диян Стаматов.

Очаквайте видео!