Ще има достатъчно учители за новата учебна година, твърдят от министерството

Педагогически специалисти ще подготвят новопостъпилите учители

08.08.2016 | 18:20
Ще има достатъчно учители за новата учебна година, твърдят от министерството

През новата учебна година няма да има недостиг на учители, увери зам.-образователният министър Диян Стаматов, който представи новия стандарт за учителите.

Близо 1400 свободни работни места за преподаватели обявиха от агенцията по заетостта вчера. Нов трудов договор за всеки преподавател предвижда стандартът за учителите от новата учебна година. 

Според новия стандарт педагозите ще имат задължителна квалификация, която ще се състои от 48 часа за 4 години, вътрешно институционална квалификация от 16 часа годишно, освен това всеки педагог ще бъде атестиран на всеки 4 години и ще бъде оценяван по определени критерии.

"За кариерното развитие ще е важно освен натрупаният стаж и по-големият брой квалификационни кредити и по-високата професионална степен. Освен това ще се въведат позиция наставник", обясни зам.-образователният министър Диян Стаматов

По думите му наставниците са точно онези педагогически специалисти, които са с по-голям педагогически опит, с добра професионална квалификация и са хората, които има на какво да научат новопостъпващите учители. 

Стаматов твърди, че за тези специалисти в настоящия колективен трудов договор има предвидени средства затова, че наставляват младите учители и ги подкрепят в подготовката им да станат учители.

Той каза още, че до недостиг на учители през новата година надали ще се стигне. 

"Не считам, че тази година са повече свободните работни места от всяка предходна през последните пет години. Няма опасност от да няма заети свободни места към 15 септември", уверен е той. 

От министерството си поставят за цел да се повиши професионалната подготвеност на преподавателите именно с новия стандарт за учителите. Обективната оценка за неговата работа ще се отразява в професионално портфолио, което всеки учител ще има. Първите атестации ще се проведат през учебната 2020/2021 г.