България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министър Диян Стаматов: Нови правила за матурите от септември! Старите стресирали учениците!

36 работи на преписвачи са били анулирани тази година, отчете той пред Bulgaria ON AIR

19.05.2016 | 08:57 Редактор: Мария Аладжова
Зам.-министър Диян Стаматов: Нови правила за матурите от септември! Старите стресирали учениците!

МОН променя формата на матурите и организацията им от септември, съобщи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министъра на образованието Диян Стаматов.

По всяка вероятност "драконовите" мерки от провелите се вчера зрелостни изпити ще бъдат смекчени през септември, тъй като предизвикали стресови състояния у учениците, поясни Стаматов.

Той подчерта, че засилените мерки за контрол над зрелостниците са необходими, за да се гарантира качеството на проверката на знанията на самия изпит: "Именно поради тази причина е този ред и организация, която сме създали", поясни той.

"Необходимо е време. Още от септември ще има друг формат на организацията и изпита. Това ще са три модула, в които учениците няма да имат възможност да напускат изпитните зали. Според мен това е най-почтения и достоен начин", поясни Стаматов.

Тази година провинилите се преписвачи са 36, като работите им са били анулирани. За пръв път беше въведено централизирано видео наблюдение, с цел да бъдат установявани по-лесно нарушителите. 

В организацията на изпита бяха въведени и родители, които доброволно се включиха в помощ на квесторите, които наблюдаваха учениците по време на матурата.

"Според мен контролът е повлиял изключително силно, защото в предходните години опитите също бяха значими, но нямаше възможност за доказване. Анулираните работи през тази година показват, че са много дисциплинирани, както квесторите, така и учениците. В повечето случаи това са изземване на мобилни телефони или технически устройства, а 12% от анулираните работи са преписвания по класическия начин", каза Стаматов.

Що се отнася до купуването на матури, министърът увери, че източниците, които търгуват с отговорите на теста във Facebook, не са свързани с МОН, а сигналите за тези нарушения са били подадени към прокуратурата.