Колко струват отговорите на двете матури? Точно 160 лева

Търговците обаче не гарантират, че те са верни

18.05.2016 | 22:45 Редактор: Ирина Георгиева
Колко струват отговорите на двете матури? Точно 160 лева

Отговорите на двете матури можели да се купят срещу 160 лева. Това заяви ученичка на излизане от изпита по български език и литература, който се проведе в цялата страна. Дванадесетокласничката Мила, която учи в частно училище разказа пред в. "Монитор" как от няколко места се опитвали да й предложат готови отговори за зрелостните изпити. Търговците предложили ключът и на бащата на момичето във фитнеса, който той посещава. 

Отговорът за едната матура се търгувал за 100 лева, а за двете задължителни искали 160 лева. Не било сигурно обаче, че това са били действителните отговори за зрелостния изпит.

Дни преди зрелостните изпити и от МОН предупредиха, че е готвят измами, свързани свързани с отговорите.

Момичето смята, че учи в достатъчно добро школо, за да си купува отговорите. Тя, както и останалите дванадесетокласниците трябваше да пишат върху темата "Разрушената хармония“ в "Гераците" на Елин Пелин. Зрелостниците имаха два варианта - да разработят литературно-интерпретативно съчинение или есе. При тегленето на матурата се падна фаталният вариант 13. 

"На добър час на зрелостниците, желая им да имат честен и справедлив избор. Всичко, което направихме в министерството, е да може младите хора, които се явяват днес на изпит и са положили усилия през годината, да имат честен старт", заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева при тегленето на варианта.

Тази година бяха предприети и серия от мерки за предотвратяване на преписването - някои, от които без прецедент до момента. Една от тях предвижда всеки зрелостник има точно определено предварително място.

Очаква се оценките от зрелостните изпити да станат ясни до 10 юни. В петък ще се проведе и втората задължителна матура, която е по предмет по избор.