Матурите на седмокласниците: 27 500 двойкаджии, 3630 отличници

Резултатите и по двата предмета са по-ниски в сравнение с предходната година

03.06.2016 | 16:30 Редактор: Ирина Георгиева
Матурите на седмокласниците: 27 500 двойкаджии, 3630 отличници

Двойките на националното външно оценяване по математика за седмокласниците са близо 18 хиляди, докато отличниците само 1130. На изпита по Български език и литература ситуацията е подобна - само 2500 шестици и около 9500 слаби оценки.

Резултатите и по двата предмета са по-ниски в сравнение с предходната година, отчитат от БНР.

На двата изпита са се явили общо 53 хиляди ученици, а родителите могат да проверят резултатите на децата си на сайта на Министерството на образованието.

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяви двойките от първата част на изпита, който е разделен на два модула.

"Слабите оценки по български език са 9 481, по математика са 17 983. Когато учениците се явяват на изпит ние оценяваме двата модула отделно, но възможно е ученик да има двойка на първия модул, но да е продължил да работи, и то без проблем, на част от задачите по втория модул и тези двойки за първия модул като количество всъщност не са крайните двойки", обясни заместник-министърът.

Двойките по математика са 3 881 от двата модула, добави още той. По думите му кръгли двойки на двата модула по Български са 759. Вторият модул е по-труден като поставяне на задачи, но има ученици, които са решавали по втория модул, поясни зам.-министърът.

Ясни са и резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласниците. В сравнение с предходни години децата са се справили по-добре единствено с предмета "Човекът и обществото". 

По Математика, Български език и литература и "Човекът и природата" резултатите са по-ниски.

Следващата година се очаква промяна във формата на всички изпити като с резултатите от тези след четвърти клас ще може да се кандидатства за природо-математическите гимназии.