България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пациентски организации: Здравната реформа се движи в правилна посока

Представителите на организациите обаче остават скептични, защото през годините са чули много обещания

01.06.2015 | 10:07 Редактор: Радослава Димитрова
Пациентски организации: Здравната реформа се движи в правилна посока

Здравната реформа се движи в правилна посока. Около това мнение се обединиха Петя Недкова от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и Виктор Паскалев от Националната пациентска организация. По думите на Петя Недкова трябва да се обърне внимание на превенцията и на социално значимите заболявания. Пътят, по който е тръгнал министър Москов е правилен и има нужда от кардинални реформи в здравеопазването, коментира Виктор Паскалев. Ние все пак оставаме с резерви, защото през годините сме чули много, каза още Паскалев. 

Според него един от приоритетите в извънболничната помощ е равноправен достъп до дентални, медицински и фармацефтични грижи. Друг проблем е извънболничната помощ - извеждане на част от болничните грижи в доболнични. 

По думите на Петя Недкова трябва да има преразпределение на средствата, които влизат в здравната система. От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи настояват да се създадат центрове за здравни грижи, които според тях са по-евтини, а и превентират хоспитализацията. Доказано е, че когато един пациент се следи регулярно, то той по-рядко стига да болница, поясни Недкова.  

Според представителите на пециентските организации трябва да се намали администрацията на болниците. Не е въпроса колко здравни заведения има, въпросът е да се направи Национална здравна карта, която да посочи къде и колко болници има, обясни Виктор Паскалев.