България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шампионът Динко Желязков: Важно е да сме постоянни в спорта, започва се с малки промени

"Целта е да можем да мотивираме хората", каза културистът

17.05.2024 | 12:08 Редактор: Беатрис Младжова

Bulgaria ON AIR започва нещо ново и различно. Всяка събота от 18 май зрителите ще имат възможност да тренират с републиканския шампион по културизъм Динко Желязков. В забързаното ежедневие винаги е полезно да намерим място и време за спорт и здравословен начин на живот.

"Най-важното е постоянството и да отделяме колкото може повече време за това. Всеки иска да постигне резултати и се сравнява с тези, които са ги постигнали, но това е дълъг процес във времето, нужно е да се започне с малки промени, така че да може тялото да реагира както искаме. Защото повечето хора се пускат на тренировка всеки ден и след 3-4 дни спират за почивка", сподели републиканският шампион по културизъм в студиото на "България сутрин".

Тренировките имат за цел да мотивират хората да са продуктивни и да подобрят своите тренировки, смята той.

"Утре ние започваме една поредица с доктора по тежка атлетика Боян Савчев, който е доста ерудиран и доста полезна информация ще даде на аудиторията как да тренират, кое е полезно, кое работи и кое не работи, какви техники могат да се ползват, какви техники могат да се ползват. Доста е интересно и той със сигурност ползва много терминология. Целта е да можем да мотивираме хората и всеки да имплементира нещо в своите тренировки и да види, че нещата са полезни и ефективни", допълни Желязков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негово мнение всеки трябва да тренира според възможностите на тялото си, за да не се претовари.

"Всяка тренировка е съобразена с функционалността на нашето тяло - тоест на какво ниво сме в в спортната си активност. Не е нужно да надскачаме нашите възможности. Най-вече е съобразено с храненето преди тренировката. По време на видеата коментираме и възможностите на трикове, за да можеш да се възстановиш и да се чувстваш свеж и тонизиран. Стараем се да коментираме и обсъждаме и теми за хранене", коментира гостът.

Желязков подчерта, че за ефективни резултати е важно човек да следи приема си на различни съставки.

"По-добре е естественият източник на протеина. Тези добавки в повечето случаи са измислени за активно трениращи спортисти, за които приемът на протеин е по-висок за постигане на по-добри резултати, но това не е вреден продукт. Важно е и количеството приет белтък на ден. Добре е човек да знае какви количества приема, за да се държи в нормални граници", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.