Реформаторите: Да изчакаме какво ще каже ГЕРБ

Реформаторският блок няма да поставят ултиматум на победителя на изборите

06.10.2014 | 13:12 Редактор: Ирина Георгиева
Реформаторите: Да изчакаме какво ще каже ГЕРБ

Реформаторският блок няма да поставят ултиматум на победителя на изборите. Те ще изчакат първо ГЕРБ да предложи състава на следващото правителство и чак тогава биха се коалирали с партията на Борисов. За съюза от партии резултатите от вота са освен голям успех, но и голяма отговорност.

Реформаторският блок не дадоха ясен знак дали са готови на коалиция с ГЕРБ. Без отговор остана и въпроса дали биха подкрепили правителство с премиер Бойко Борисов.

"Приоритетите не са извиване на ръце. Изобщо, от страна на Реформаторския блок има последователна и ясна позиция, и не се оплакваме. Дотук, както виждате, се оплакват политическата сила, която е с най-висок процент. Ако за втори път ГЕРБ не успее да състави правителство, въпреки че е първа политическа сила, значи нещо дълбоко не е наред." - заяви Меглена Кунева.

"Ние ултиматуми по принцип не поставяме. Ние сме национално отговорни политици. Нека да видим ГЕРБ какво ще предложи като персонални назначения." - допълни Божидар  Лукарски.

Според Реформаторския блок конфигурацията на 43-Народно събрание е изненада за всички политици. В него идеална коалиция  не може да има,а  това показвало кризата на доверието в обществото. Реформаторите обясниха, че няма да водят  преговори с Патриотичния фронт.  Не желаели и сътрудничество с ДПС.  

"Казали сме напълно категорично, че в правителство, подкрепяно и зависещо от ДПС, ние няма да участваме и е напълно невъзможно да престъпим тази дума. Ако ГЕРБ иска да участват в правителство, подкрепяно от ДПС, те имат тази възможност напълно спокойно." - заяви Радан Кънев.

Освен резултата, като успех Реформаторския блок отчете, че в София Меглена Кунева събрала повече гласове от председателя на  БСП Михаил Михов. Очакват резултатите от чужбина да са  в тяхна полза.