Местан: Верният прочит на вота е реално коалиционно управление

Мандатоносителят трябва да постави темите на разговор за такава коалиция

06.10.2014 | 13:02 Редактор: Ирина Георгиева
Местан: Верният прочит на вота е реално коалиционно управление

Верният прочит на вота е реално коалиционно управление. Такава оценка на изминалите предсрочни избори даде председателят на ДПС Лютви Местан. По думите му, мандатоносителят трябва да постави темите на разговор за такава коалиция и ако те срещнат допирните точки с ДПС, то движението е готово за подкрепа. Според Лютви Местан избори до дупка е най-безотговорното решение, което може да се вземе след вота.

За силното представяне на ДПС, което до късно снощи доближаваше вторите във вота БСП – Лява България, Местан благодари на българските роми, като заяви че е горд с подкрепата им, като посочи ДПС като първа политическа сила по доверие на ромите. Лютви Местан заяви още, че партията му е готова да бъде втора политическа сила в България.

"Ако българското общество отреди на ДПС да е втора политическа сила значи обществото е готово. Да, готови сме за втора политическа сила." - подчерта Местан.

В отсъствието на Делян Пеевски, Лютви Местан заяви, че при работещо 43-то НС ДПС ще повдигне темата за задкулисието. Това движението ще направи, чрез внасяне на законопроект за разкриване на банковата тайна на всички публични лица, свързани с КТБ. Местан обаче изрази съмнението си, че не всички в парламента биха подкрепили законопроекта на ДПС.

"В 43-то НС ще предложим този законопроект за публичната тайна за КТБ и ако се изсули от залата ще го познаем." - заяви Местан.

Лютви Местан подчерта, че евроатлантизмът не предполага участието на крайно националистически формации в управлението. По думите му фактът, че две такива формации намират своето място в бъдещия парламент само засилва тезата на ДПС за категоричен евроатлантически профил на управлението. Местан се зарече, че ДПС ще отстоява този концепт, независимо дали движението ще има отношение към управлението или ще е в опозиция.