Борисов: Не виждам как ще се състави правителство

Според него най-тежката прогноза е нови предсрочни избори и допусна, че това е възможно още преди Коледа

06.10.2014 | 12:41 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Не виждам как ще се състави правителство

В новия парламент трудно може да се състави стабилно правителство, смята лидерът на партията-победител в изборите ГЕРБ Бойко Борисов. Според него най-тежката прогноза е нови предсрочни избори и допусна, че това е възможно още преди Коледа. Лидерът на ГЕРБ е на едно мнение с президента, че нов вот би бил катастрофален за страната. Затова Бойко Борисов покани политическите си опоненти на разговори.

Парламентарният калкулатор изчисли пъстро и фрагментирано ново НС. Рекорден брой партии и нито една с шанс да излъчи самостоятелен кабинет. Поне така смятат първите в изборната битка.

"Този резултат техен двадесет и няколко депутата да имат и с нашите 90 - това не е стабилно правителство. Безсмислено е и всеки от нас може да си каже каквото иска. При тази конфигурация не виждам как може да се направи правителство. Какво казаха Реформаторите - те поставят условия, които за нас са едно задкулисие. Как да им протегна ръка към Реформаторите като те не искат мен. А кой искат?"  - коментира Борисов.

Затова победителят в изборите призова своите опоненти към мъдрост и отговорност. Борисов апелира заедно партийните лидери да потърсят изход от политическата криза след окончателните резултати.

"Предлагам на всички останали колеги, ако им е мила държавата да загърбят личното, ако щете. Нека всички да помислят какво би следвало и какво би се случило след още 2 месеца предизборна кампания със служебен кабинет и дали ще има смисъл от избори тогава. Нека да бъдем по-господари на мълчанието си, както царят казваше и по-пестеливи на думите. Въпросът тук е дали ще имаме политическа култура и зрялост в името на хората  да се опитаме да направим нещо стабилно. Ако няма политическа мъдрост - нови избори, същите резултати, но вече фалирала държава." - заяви Борисов.

В противен случай предстои най-тежкият сценарий според Борисов – нови избори преди Коледа.Първата партия обаче следва да излъчи премиер, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

"Те като не искат аз да бъда премиер да са победили на изборите, да изкарат 20%-30% и с нашите 35% ще имаме огромно мнозинство и ще им ръкопляскам някъде от високо. Ще пляскам, ще им се радвам и ще дойде това време." - допълни Борисов.

На този етап коалиция ГЕРБ- ДПС или ГЕРБ-ББЦ е невъзможна в 43-тия парламент, а големият опонент БСП остава в опозиция.