Лесни и ефективни трикове за почистване на фурната

Поръсете сол върху разливанията

21.05.2024 | 08:26 Редактор: Деси Николова
Лесни и ефективни трикове за почистване на фурната

Фурната е сред домакинските електроуреди, които трябва редовно да почиствате, за да предотвратите натрупването на упорити замърсявания, които ще бъде много трудно да отстраните. 

Почистете фурната с домашна почистваща паста 

Няма нужда да купувате скъпи препарати за почистване на фурна с този трик за почистваща паста от Беки Рапинчук от Clean Mama: Направете си сами паста за почистване на фурна с вода и сода за хляб. Започнете с около 1/4 чаша от всеки продукт и добавете струйка препарат за съдове или кастилски сапун. Смесете пастата до консистенция на течна паста за зъби и я нанесете върху вътрешността на фурната с гъба. Изтъркайте, изплакнете и подсушете.

Използвайте таблетка за съдомиялна машина 

Трик, за който може би не знаете, е, че можете да използвате таблетка за съдомиялна машина, за да почистите фурната си. Просто потопете таблетката в топла вода, докато се разтвори и след това изтъркайте петната с нея. Използвайте това, за да се справите с упорити петна или остатъци. След като почистите, използвайте влажна кърпа, за да премахнете остатъците.

Изтъркайте с алуминиево фолио

Ако имате наистина упорито петно върху фурната си, което просто не се отстранява, първо минете с гъба и вода и след това продължете с навит на топка лист алуминиево фолио. Фолиото ще ви помогне да премахнете мръсотията, полепнала върху фурната ви, без да я повреди.

Поръсете сол върху разливанията 

Ако гювеч или пай изври във фурната или на вратата на фурната, бързо поръсете петното с обилно количество сол, докато е още течно. След като фурната се охлади, използвайте шпатула, за да отстраните солената каша. Ще бъде много по-лесно за почистване.

Снимка: Pexels