Главоболие, депресия, гадене - магнитните бури често ги предизвикат

Всеки втори усеща негативното влияние на слънчевите изригвания

21.05.2024 | 08:47 Редактор: Елеонора Танева
Главоболие, депресия, гадене - магнитните бури често ги предизвикат

Всеки втори човек усеща слънчевите изригвания. Разнопосочни изследвания показват, че магнитните бури могат да оказват влияние върху здравето ни – доказано причиняват главоболие, депресия, безсъние и други здравословни проблеми. Влияят на мозъка, като причиняват повишена тревожност, влошават значително качеството на съня, както и апетита и концентрацията. При хора с различни хронични заболявания причиняват болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, потене и втрисане.

Научните изследвания показват и че магнитните бури могат да повлияят и на температурата на тялото, храносмилането, хормоналния баланс и други. Магнитните бури могат да нарушат този ритъм, което може да доведе до различни здравословни проблеми. При хора с висок риск за кардиоваскуларни заболявания магнитните бури могат да са катализатор за инфаркти и инсулти.

Според учените слънчевите изригвания могат да увеличат риска от мигрени. А според статия в списание "Journal of Affective Disorders", публикувана през 2018 година, хората, които живеят в области с по-високи нива на магнитни бури, имат по-висок риск от депресия и тревожност, пише БГНЕС.

Магнитни бури от порядъка на тези, които се наблюдават в последните години – с индекс 5 и 6, не могат да влияят на технологиите. Силно явление, което да засегне спътници, се е случило през 2003 г. Тогава в минимум 7 спътника са наблюдавани сериозни проблеми, свързани с контрола на техния полет. За сравнение, най-силната магнитна буря, ударила Земята на 11 май, е с индекс над 9, което е много висока стойност.

Според метеоролозите до края на месец май не се очакват силни магнитни бури.

Снимка: БГНЕС