Тома Томов: 117 млн. лв е дефицитът на НЗОК за болничната помощ

Около 10% от бюджета на НЗОК "изтичат" заради пропуски в системата

08.09.2014 | 11:06 Редактор: Ирина Георгиева
Тома Томов: 117 млн. лв е дефицитът на НЗОК за болничната помощ

117 млн. лева е дефицитът на здравната каса само за болничната помощ до края на годината. Това заяви Тома Томов, член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на синдикатите в Сутрешния блок на България Он Ер по повод искането за актуализация на бюджета на касата. Според него вариантите за решение на финансовия недостиг са повторна актуализация на бюджета, преизпълнение на плана на НАП или прехвърляне на част от дефицита за следващата година.

Здравеопазването е комплексна система, подчерта Томов. Той припомни, че в края на миналата година и началото на тази Здравната каса направи предложения за законодателни промени, които и така не се случиха.

"Тези промени са в най-различен план. В болничната помощ трябва да се повиши качеството и контрола като цяло на Касата. Това е основна функция на НЗОК. От гледна точка на лекарствената терапия касата трябва да започне да играе роля в определянето на медикаментите, които следва да бъдат реимбурсирани. Може би трябва да се погледне начинът, по който се реимбурсират тези медикаменти от гледна точка на това, че в момента Касата преговаря примерно с фармацевтичните компании за отстъпки, но тя не може да им казва нито какви количества ще се купуват до края на годината, а в същия момент тези компании са оставени да се явяват на обществени поръчки и на всяка болница поотделно." - обясни Томов.

Законодателно контролът е ограничен и започват да се случват нередности, подчерта Томов. По негови изчисления между 3 и 5% в ЕС и около 10% в България от бюджета на Здравната каса изтичат заради грешки и пропуски в системата.

На Надзорния съвет на НЗОК, който ще се проведе днес на 8 септември ще се обсъждат теми като изпълнението на бюджета на Здравната каса до края на юли и визията как ще приключи бюджета тази година.

Пълният коментар в следващия видео материал: