Аптеките спират работа с непрезаверени рецептурни книжки

Все още има хронично болни пациенти с незаверени рецептурни книжки

01.09.2014 | 16:31 Редактор: Ирина Георгиева

Аптеките вече не отпускат лекарства по рецептурни книжки, които не са презаверени в НЗОК. Крайният срок за това изтече вчера. Въпреки това все още има пациенти, които не са презаверили книжките си за безплатни и намалени лекарства.

Въпреки че крайният срок за пререгистрация на рецептурните книжки изтече вчера (31 август), чакащи за да свършат това не липсваха и днес:  

"Не съм и опитвал да я заверя в срок. Информацията дойде след като бях в отпуска. Знае се от януари, никой никъде не каза." - заяви Теодоси Витанов.

"Опитахме към средата на месец август, но имаше страшно много хора и се отказахме тогава. Дадоха ни лекарствата и ни предупредиха, че можем до следващото взимане на рецептата вече да пререгистрираме книжката му." - коментира Румяна Константинова.

Опашката обаче беше далеч по-малобройна от тези, които се извиваха преди време и на които се чакаше с часове:

"Да, току-що успях да презаверя рецептурната си книжка. Много набързо и много стриктно." - заяви една от чакащите.

Пациенти, които не знаят, че е трябвало да презаверят книжките си вече няма, обясняват фармацевтите. Но такива с непрезаверени продължават да идват за изпълнение на рецепти:

"Те обаче не могат да получат своите лекарства, защото системата не позволява да се въведат тризначните кодове, които преди това се вкарваха." - отбеляза Цветелина Тодора.

Екипът на България Он Ер попита дали е възможно аптеките да направят, така да се каже, отстъпка спрямо пациенти, които не са презаверили и да им дадат лекарствата  с непрезаверени книжки?

"Ако изключим варианта грешка и недоглеждане, мисля, че никоя аптека съзнателно не би го направила, защото тя ще бъде санкционирана. Посредством електронната система, която притежаваме и електронните отчети, които подават за рецепти, ние веднага ще разберем, че има изпълнена рецепта, която е с непрезаверен мкб код." - заяви началник отдел Евгени Григоров.

Презаверяването на рецептурни книжки не е приключило. То все пак трябва да стане преди датата, на която пациентът получава лекарствата си. Така например, ако предписването и отпускането на лекарствени продукти е на 10 септември, рецептурната книжка трябва да бъде презаверена до тази дата.
+++