НЗОК ще разполага с още 225 млн. лв.

Парламентът окончателно одобри актуализацията на бюджета на здравната каса

04.08.2014 | 16:18 Редактор: Мариета Иванова
НЗОК ще разполага с още 225 млн. лв.

Парламентът одобри актуализацията на бюджета и отпусна още 225 милиона лева за болниците и за лекарства на онкоболните. Средствата ще бъдат осигурени от други структури на бюджетна издръжка. Това стана с гласовете на ДПС, БСП и независимите депутати, пише Dnes.bg.

Въпреки обещанието на лидера на ГЕРБ да осигури нужните за гласуването народните представители, депутати от водената от него формация не взеха участие във вота. Преди това от ГЕРБ предупредиха, че с промените се залагат бомби на служебното правителство.

„Предлагате като източник за решаване на проблемите в НЗОК да бъде блокирането на държавата, това е първа бомба в ръцете на служебното правителство“, обвини Менда Стоянова от опозицията.

Според нея през втората половина на годината няма как държавата да не блокира, след като парите на институциите ще са са 15 % по-малко, за да има средства за НЗОК.

Тя настоя, че трябва да се вдигне дългът, а не да се взима от министерствата.

„Като им намалите парите с 15%, няма да могат дори да си платят заплатите. Как тогава ще се реализира Законът за МВР, в който се предвиждаха редица допълнителни плащания към органите на МВР, след като бюджетът трябва да бъде намален с 15 %”, попита Стоянова и от името на ГЕРБ обяви : „Няма да участваме в тази дестабилизация“.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова предупреди, че дефицитът на НЗОК реално ще е 400 милиона лева, което означава, че на следващото правителство ще му се наложи да направи още една актуализация на бюджета.

Според Менда Стоянова и отпускането на още 50 милиона лева заради наводненията е бомба, защото ще се вземат от програмите в енергетиката, които пък са буфер на финансовия министър.

След като приеха актуализацията на бюджета на НЗОК, председателстващият заседанието Мая Манолова прекрати заседанието и обяви, че бие последния звънец на 42-рото Народно събрание.

„Парламентът работеше в трудна среда под засиления контрол на гражданското общество и имаше кратък живот. Да си пожелаем успешна предизборна кампания“, заключи тя.

За разлика от последния ден на предишните парламенти, този път последното заседание не завърши с обща снимка, а само някои от депутатите се снимаха заедно в пленарна зала. Народните представители си тръгнаха и с подарък – чаша за кафе.