Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Борба за места: Кризата с детските градини се задълбочава

Наблюдава се лека промяна в последните години, отбеляза Магдалена Петрова

20.05.2024 | 12:44 Редактор: Деси Николова

Още с първото класиране за детски градини в София над 10 000 деца остават дори извън подготвителните групи. Същия проблем има и в други градове на страната.

"Проблемът е, че свободните места, които се обявяват, са много по-малко от желаещите. Това от една страна е може би физически недостатък на места, сгради на детски градини, но може би и капацитетът на съществуващите не е изпълнен поради недостиг на персонал или поради други причини", заяви Магдалена Петрова от организацията "Данни за доброто" в студиото на предаването "Директно".

Всяка година близо 10 000 деца остават без място в детските градини и са принудени да бъдат у дома. 48% от кандидатстващите деца в столицата не намират своето място в детските заведения.

"Наблюдава се лека промяна през последните няколко години. Ако сравним данните от тази година с данните отпреди 4 години, свободните места, които са били обявени, са с 1200 повече. Тоест около 15% повече места, но те все пак остават крайно недостатъчни за броя на желаещите деца", подчерта Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.