Децата се държат добре, когато помагат, не когато се подчиняват

Ексклузивно интервю с Алисън Шейфър

01.10.2015 | 13:11
Децата се държат добре, когато помагат, не когато се подчиняват

Децата се държат добре, когато помагат, а не когато се подчиняват. Не е здравословно да си перфекционист. Това са някои от идеите на канадската психотерапевтка Алисън Шейфър от ексклузивното интервю на Доника Ризова за предаването Медиите ON AIR.
Основната грешка е, че караме децата ни да зависят от нас, твърди авторката на книгите „Скъпи, провалих децата“, „Не, това не са глезотии“ и „Край на мита за добрата майка“, Алисън Шейфър.
Гледайте цялото интервю в събота, на 3 октомври от 17:00 в Медиите ON AIR с Доника Ризова.


Д.Р.: Добре дошла отново в България, г-жо Шейфър! С какво мита за добрата майка така ви разгневи, че решихте да го оборите?

Алисън Шейфър: Направила съм всяка от грешките, за които пиша в книгата. Аз самата като майка понякога чувствам това огромно напрежение. Гледам как някой приятел прави домашни мъфини за цялата група; и друг приятел, който бяга в маратони; друга пък е успяла да почисти, въпреки, че ходи на работа – и смятах, че също трябва да мога да направя всичко това. Но осъзнах, че само си представям образа на някой, който може да прави всичко това сам;  осъзнах, че това е нереално и повечето майки си представят същия персонаж, като мен. Като психотерапевт в часовете си осъзнах, че не е здравословно да бъдеш перфекционист.

 

Д.Р.: Защо в последните години стана толкова трудно да си добър родител? Това не е ли естествено умение?

А.Ф.: Иска ни се да вярваме, че това е вродено чувство, но културната традиция на родителството вече не съществува: да гледаме деца, които ще изпълняват това, което им казваме. Налагахме и наказания, за да накараме децата да ни слушат. Проучванията през последните 100 години показаха, че това не е хубаво за психологичното развитие на децата. Това намалява самочувствието на децата и ги кара да се страхуват, което не е хубаво за обучението им. Има нови методи на възпитание, за които анализаторите са доказали, че са по-ефективни – и ни помагат да възпитаваме деца, които се държат добре, защото помагат, а не се подчиняват. Но това е нещо ново и ако погледнем към по-древните култури или култури, които са по-комунално ориентирани – всъщност много от тези общества са организирани по същия начин. Това са новите неща, които трябва да бъдат преподавани и затова съм толкова заинтересувани в родителското обучение. Мога да предложа нови начини за възпитание на деца, без да е нужно да ги наказваме.

 

В България все още можете да чуете родители, които казват на децата си: Ще те напляскам. Изненадва ли ви това?

Много често срещано е тук. Но така беше и в Канада преди 20 години, но обществото се промени и информацията не само защо това е лошо за развитието на детето. Хората никога няма да напляскат детето си на публично място в Канада – било то в парка или в ресторанта, но съм сигурна, че има канадци, които пляскат децата си у дома. Някои си мислят, че това никога няма да се промени. Това е тяхно право – все още е законно в Канада. Но има и други хора, които казват, че това не им харесва и искат да научат различни методи. Тяхното съзнание е отворено да опитат алтернатива и различни начини. Има много неща, които могат да опитат.

Прочетох вашата книга „Край на мита за добрата майка“ и като майка на тийнеджърка едва сега разбрах, че съм допуснала всички възможни грешки. И все пак коя е най-разпространената грешка, допускана от родителите, по отношение на децата им?

Добре дошла в клуба!

Основната ни културна грешка е, че правим прекалено много за децата си, караме ги да зависят от нас и ги глезим. Когато има проблем и те започнат да капризничат – да не искат да си лягат или да не ядат – ние заглаждаме нещата, ще им сготвим нещо друго или ще ги оставим до по-късно будни; или ако не са доволни от учителя си – ще ги преместим в друга стая. Много често ги “спасяваме” или ги държим зависими от нас – и те не се развиват. Разглезените деца се държат високомерно и очакват винаги да става по тяхната и така не се учат да работят с други много добре; не са добре подготвени за живота извън къщи, за съжаление.


Коя е Алисън Шейфър

Алисън Шейфър е известна канадска педагожка, психотерапевтка и консултантка по проблемите на отглеждането и възпитанието на децата. Водеща е на телевизионни предавания на тази тема и рубрики в „Космополитън“, „Рийдър Дайджест“, „Парентинг“ и други издания.Книгите и „Скъпи, провалих децата“, „Не, това не са глезотии“ и „Край на мита за добрата майка“ имат изключителен успех в различни страни.

Пред септември 2015 Алисън Шейфър бе за втори път в България.

/Снимки: корица - Алисън Шейфър и Доника Ризова; автограф от Алисън Шейфър за Доника Ризова; Алисън Шейфър с Емил Спахийски, продуцент на Медиите ON AIR/