Япония - урок за Европа и САЩ по отношение на дефлацията

Според икономиста Кузман Илиев се насажда голяма паника във връзка с дефлационните процеси

18.03.2014 | 19:47 Редактор: Елена Кирилова
Япония - урок за Европа и САЩ по отношение на дефлацията

“Япония се превръща в нещо като урок за Европа и САЩ по отношение на дефлацията. Смятам, че и ние се движим по-скоро към негативния японски сценарий, който може да доведе до голяма агония за всички”, заяви в предаването Investbook икономистът Кузман Илиев. По думите му именно това е опасната инфлация.

Илиев подчерта, че има разлика в разбирането за дефлацията преди и сега. В миналото класическите икономисти са говорили преди всички за инфлация и дефлация на паричното предлагане. По-късно, когато покупателната сила на парите започва да се измерва,  започва да се говори за дефлацията като за спадането на потребителските цени, като за една кошница от стоки, които се избират на сравнително произволен принцип.

“Когато изберем няколко конкретни стоки, за да видим как са се изменили цените, и осредним тези стойности, не допринасяме много за разбирането на икономическия процес. Не разбираме как се е променило съотношението на парите спрямо всяка една конкретна стока в икономиката”, уточни експертът.

Според него този принцип е до известна степен изкривен, тъй като всеки потребител предпочита различни стоки.

Според Илиев се насажда голяма паника по отношение на дефлацията, защото Китай, Европа и в частност България имат такава. Той вижда наслояването на този страх още през Голямата депресия в САЩ, когато “икономиката бумти”, има голяма кредитна експанзия и балонизация на активите. Когато тези балони се пукат, се стига до корпоративни фалити и свиване на потребителските цени. Дефлацията е последствие от всичко това, уточни икономистът.

Цените са съотношение между парите и стоките, ето защо промяната може да дойде при едно от двете. Ако една икономика стане много производителна, предлагането на стоки се окаже много голямо, а тогава може да има спад на цените и съответно дефлация. Ако се вземат предвид парите, дефлация има, когато има свиване на паричното предлагане, поясни Илиев.

Според него паричната политика в наши дни цели да поддържа покупателната сила на парите стабилна. Това е мечтата на централните банкери, категоричен е Илиев.  Според него, когато има дефлация те са готови да атакуват, тъй като дефлацията има своите много опасни ефекти. 

Един от основните проблеми на Европа е именно дълговата криза, подчерта Кузман Илиев. По думите му правителствата масово намаляват дефицитите си не като режат разходи, а като увеличават данъците. Според експерта при дефлация материалните активи не изчезват, а по-скоро има преразпределение на собственост.