Bloomberg: Източна Европа се ядоса на Запада заради новия газов проект на Путин

Правят ни на идиоти, коментира словашкият премиер по повод проекта за Северен поток-2

13.09.2015 | 17:55 Редактор: Мариета Иванова
Bloomberg: Източна Европа се ядоса на Запада заради новия газов проект на Путин

Страните от Източна Европа ще загубят милиарди долари от транзитни такси на природен газ от проекта на Западна Европа и Русия, който ще заобиколи Украйна, пише Bloomberg.  Премиерите на Словакия и Украйна разкритикуваха споразумението на западноевропейските компании- от германската EON AG до базираната в Париж Engie, с руския Газпром за разширяване на газопровода пред Балтийско море. Западноевропейските лидери и компании „предават” източните си съседи, коментира след среща през изминалата седмица с украинския си колега Арсений Яценюк словашкия премиер Робърт Фицо.

Bloomberg припомня, че Gazprom и EON, Engie, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG и BASF SE подписаха споразумение преди седмица за разширяване на проекта за „Северен поток” до 55 млрд. кубически метра газ на година, което ще удвои капацитета на газопровода и ще достигне до около 30% на настоящите европейски нужди от природен газ. Украйна, която вече се бори да избегне дефолт, заради конфликта с руските сепартисти, се очаква да загуби 2 млрд. долара годишно от транзитни такси, докато Словакия ще губи хиляди милиони евро, коментират цитираните от Bloomberg лидери.

„Правят ни на идиоти,” коментира Фицо. – „Не може да говориш месеци за това как да стабилизираш ситуацията и след това да вземеш решение, което поставя Украйна и Словакия в незавидна ситуация”.

 Русия се опитва да намали, колкото може, доставките на газ през украинската газопреносна мрежа от съветската ера, след като заради международни арбитражни спорове около цените се стигна до спиране на доставките за Европа няколко пъти през последното десетилетие, пише Bloomberg. Русия в момента покрива една трета от европейските нужди от газ  с доставки през Украйна, което е спад от около две трети от 2011, когато по газопровода „Северен поток” през Балтийско море” започнаха директните доставки за Германия.

Доставките по Северен поток- 2 за Европа са заложени да стартират през 2019, когато настоящото споразумение между Русия и Украйна за транзит на газ приключва, отбелязва Bloomberg.

Проектът напълно пренебрегва полските интереси и нарушава обединението на ЕС в лицето на „агресията” на руския президент Владимир Путин в Украйна, коментира полският президент Анджей Дуда в сряда- 9 септември. Ден по-късно украинският премиер Яценюк определи проекта за „антиукраински и антиевропейски”

 През тази година Украйна очаква да достави 60 млрд. кубически метра руски газ през територията си, което означава около 1.8 млрд. долара приходи от транзитни такси, коментира енергийният министър на страната Володимир Демчишин.

На 11 септември Русия и ЕС постигнаха споразумение за доставките на газ за Украйна за зимата. Руският енергиен министър Александър Новак коментира, че договорената цена за Украйна с ЕС ще е близка до тази, която плаща Полша.

 Части от ЕС ще са изправени пред „много сложна ситуация”, ако Русия спре доставките на природен газ през Украйна, коментира заместник-председателят по енергийните въпроси Марош Шефчович. Той заяви пред енергийният министър Новак и шефът на Газпром Алексей Милер, че очаква Русия да предостави повече информация около “Северн поток” 2.