Турция още не вижда интерес от реализирането на Турски поток

Анкара иска да участва заедно с Газпром в система за доставки на газ, а не просто да е транзитна страна

20.07.2015 | 10:58 Редактор: Мариета Иванова
Турция още не вижда интерес от реализирането на Турски поток

Турция все още не е убедена в нуждата от реализацията на Турски поток, става ясно от думите на министъра на енергетиката на страната Танер Йълдъз, цитирани от руското издание Newsru и Investor.bg.

“Москва вижда в нас само транзитна страна. За нас това няма никакъв смисъл“, коментира той и допълва, че Анкара настоява да създаде заедно с „Газпром“ съвместна система за доставки.

„Такова нещо беше договорено веднъж, но Русия се отметна от думата си“, обясни Танер Йълдъз.

От месеци Турция и Русия преговорят за реализацията на „Турски поток“ - проектът, който наследи „Южен поток“. Тръбите на новия газопровод трябва да минат по дъното на Черно море и да завият към турския бряг, а не да продължат към Варна, каквито бяха плановете за „Южен поток“.

Така руският газ трябва да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцко-турската граница. Оттам европейските клиенти на „Газпром“ ще купуват договорените количества суровина.

Целта на тези планове е да бъде заобиколена Украйна. Досега ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер категорично заявява, че след 2019 година транзитът през страната ще бъде прекратен.

След спънките, които поставя Анкара, сега обаче на Русия й остават още две възможности, за да реализира главната си цел – разширяване на „Северен поток“, което беше лансирано по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, както и да продава газ за Европа на украинската граница.

Вторият вариант е по-евтин, защото няма да изисква допълнителна инфраструктура. Той ще даде смисъл и на Енергийния съюз, приоритет за Комисията Юнкер, защото идеите на Брюксел са при това положение преговорите с Русия по цената на газа вече да са двустранни във формат ЕС – Русия. Целта е да бъде ограничено влиянието на Москва в бившите й сателитни републики.