Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Никола Кръстев: Няма шанс за проекта Турски поток на този етап

По отношение на Македония сериозният победител е не Зоран Заев, а Никола Груевски

17.07.2015 | 10:11 Редактор: Ирина Георгиева
Никола Кръстев: Няма шанс за проекта Турски поток на този етап

Няма шанс за проекта Турски поток на този етап, коментира енергийният експерт Никола Кръстев в Денят Он Ер.

"Дори сръбският президент преди няколко месеца, непосредствено преди пътуването си за Москва за срещата си с президента Владимир Путин каза, че някак си не вижда бъдеще за Турски поток. С това си изказване изненада всички в Белград, а впоследствие всички видяха, че в тези думи има известен реализъм." - коментира Кръстев.

Нещата не изглеждат много ясни, когато говорим за енергийните проекти на Москва, допълни енергийният експерт.

"Тя обаче има един форпост, през който гледа на Балканите в енергийно отношение много добре - това е сръбската част на Босна и Херцеговина и съседна Сърбия. Там Русия запазва енергийното си присъствие доста добре до момента, в който Белград да разбере, че трябва да върви по пътя на енергийната си интеграция." - коментира още Кръстев.

По отношение на Македония сериозният победител е не Зоран Заев, а Никола Груевски.

"Причините са много прости. Никола Груевски остава на власт до края на годината. Той ще може да създаде или разшири партийната си инфраструктура още повече, което правителството вече е направило под една или друга форма, а отделно при напускането на властта Никола Груевски и неговата партия трябва да излъчи човек, който да поеме управлението." - обясни Кръстев.

"Социалдемократите получават лека утеха, че ще има специален прокурор, който ще трябва да разследва всички изнесени медийни бомби от миналата година - за "кирливите ризи" на македонската политика ще трябва да бъдат разследвани. Така че, това е лека утеха." - коментира още експертът.

Другата утеха е, че те ще могат да излъчат петима министри в новото правителство, което ще се сформира в Македония, смята Кръстев.

Чуйте още: