Газпром подписа акционерно споразумение за Северен поток-2

С изпълнението ще се заеме обща проектна компания New European Pipeline AG

04.09.2015 | 10:46 Редактор: Мариета Иванова
Газпром подписа  акционерно споразумение за Северен поток-2

Газпром  подписа акционерно споразумение за „Северен поток-2” по време на Източния икономически форум, който се провежда във във  Владивосток, предава кореспондент на ТАСС. От медията допълват, че цел на проекта е увеличаване на доставките на природен газ в Европейския съюз.

Подписи под документа са сложили Алексей Милер, председател на управителния съвет на Газпром; Курт Бок, председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE; Клаус Шефер, член на борда на директорите на  E.ON SE, Пиер Шарейр, заместник-изпълнителен директор на ENGIE; Райнер Зеле, председател на управителния съвет на OMV AG и Бен ван Бюрден, главен изпълнителен директор на Royal Dutch Shel.

 С реализацията на проекта ще се заеме обща проектна компания New European Pipeline AG, в която участието на Газпром ще е 51%; по 10% за E.ON, Shell, OMV и BASF/Wintershall и 9% за ENGIE.

Проектът „Северен поток-2” включва изграждането на два морски газопровода с общ капацитет от 55 млрд. кубически метра газ годишно от Русия до Германия през Балтийско море.

Партньорите на Газпром в „Северен поток- 2” са заявили готовност да участват и в други проекти

Австрийската OMV и германската Wintershall влизат в проект в разработване на ачимовското  находище  и ще участват в разширяването на газпреносната система на „Северен поток”. Споразумението е подписано по време на Икономическия форум във Владивосток.

OMV и Wintershall получават по 10% в проекта „Северен поток-2”.  В рамките на споразумението по обмен на активи OMV ще получи 24.98% дял в проекта за разработване на блокове IV и V от aчимовските залежи. Wintershall на свой ред ще получи – 25.01%. Страните планират да приключат сделката до края на 2015 година.

Проектът „Северен поток-2” е стратегически важен за увеличаване на надеждността по доставяне на газ за Европа, коментират от Газпром.

В рамките на Източния икономически форум Газпром и Е.ON са обсъдили текущи въпроси и перспективи за бъдещото развитие на сътрудничеството в енергийната сфера, става ясно от прессъобщение на руската компания, цитирано от ТАСС.

„Особено внимание е било отделено на подобряване на ефективността на доставките на руски газ за потребителите от Германия и Европа като цяло. По-специално, стана дума за успешната реализация на „Северен поток”, се посочва в перссъобщението.