Газпром можело да увеличи доставките на газ за Европа през Балтийско море

Компанията обмисля проект за две нови тръби до германския бряг с капацитет от 55 млрд. куб. м. годишно

18.06.2015 | 16:46 Редактор: Мариета Иванова
Газпром можело да увеличи доставките на газ за Европа през Балтийско море

Газпром може да увеличи двойно преките доставки на газ за Европа през Балтийско море, като изгради две нови тръби до германския бряг с капацитет от 55 милиарда кубични метра годишно. Това са съобщили от компанията, предава БТА, позовавайки се на ТАСС.

Предвид намаления добив в европейските страни, както и световното увеличение на търсенето на газ, Газпром, E.ON, Shell и OMV ще създадат скоро съвместна компания за осъществяване на проекта, става ясно от цитираната информация.
По-рано беше съобщено, че четирите компании са се споразумели да развиват газопреносните мрежи за доставка на руски газ в Европа.

Днес- 18 юни, те подписаха меморандум за намерения, предвиждащ сътрудничество в проекта за създаване на газопреносна инфраструктура за преки доставки на руски газ за европейските потребители.

Северен поток е газопровод с мощност 55 милиарда кубични метра газ годишно за износ на руски газ за Европа през Балтийско море. Оператор на проекта е съвместната компания Nord Stream AG. Акционери в нея са руската Газпром с 51 процента участие, германските компании Wintershall, дъщерна на БАСФ, и E.ON Global Commodities с по 15,5 процента, както и холандската Gasunie и френската GDF SUEZ с по 9 процента.

През 2014 година по Северен поток в Европа са доставени 36,5 милиарда куб. метра газ при мощност 55 милиарда куб. метра.