Даниел Митов: Вертикалният газов коридор има най-сериозен потенциал за гарантиране на енергийната сигурност

Енергийният съюз на ЕС започва от газовия коридор между България и Гърция, коментира българският външен министър

18.06.2015 | 15:31 Редактор: Георги Стоянов
Даниел Митов: Вертикалният газов коридор има най-сериозен потенциал за гарантиране на енергийната сигурност

За българската страна идеята за реализиране на Вертикалния газов коридор съдържа най-сериозен потенциал за енергийната сигурност на Югоизточна Европа, а и на целия ЕС. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов на брифинг след срещата си с гръцкия си колега Никос Кодзиас.

Енергийната диверсификация и енергийният съюз на ЕС започват оттук, започват от интерконективността между България и Гърция, допълни Митов.

България последователно подкрепя всички инициативи, насочени към укрепване на енергийната сигурност на региона на Югоизточна Европа, както и на ЕС, а обединените усилия на всички държави от региона за справяне с общите предизвикателства в енергийната
сфера ще доведат до по-бързи и устойчиви резултати.

Още по темата

Затова нашата страна има интерес и участва в реализацията на стратегическите инициативи на ЕС за изграждане на необходимата инфраструктура и диверсификация на енергийните доставки на ЕС, отбеляза още българският външен министър.

Даниел Митов коментира също, че като страни членки на ЕС и НАТО България и Гърция носят отговорност за сигурността и стабилността в региона. Провеждаме последователна политика в подкрепа на европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

Разбира се, това трябва да става при изпълнение на съответните критерии, включително поддържането на добросъседски отношения, отбеляза Даниел Митов.

Митов припомни, че като ротационен председател на ПСЮИЕ България е инициирала подготовката на декларация за ненарушимостта на границите в Югоизточна Европа и благодари на Гърция за подкрепата на тази инициатива.

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас посочи, че нашата история е имала и хубави, и трудни моменти, и винаги е била интересна, а най-интересното е, че тя ни е научила да живеем в мир, сигурност, стабилност и приятелство. Той отбеляза, че нашият район трябва да се научи на два основни принципа - единият е да се подчинява на закона, а вторият - културата на компромиса, която е привнесена от европейската култура. В тези рамки и в бъдеще ще обменяме идеи и ще работим и сътрудничим за благото на нашите два народа, но и на целия район, коментира Кодзиас.

Ние сме държава, която не иска от никого нищо, нямаме претенции към никого и за нищо, функционираме, спазвайки принципите за международното право, заяви още гръцкият външен министър в отговор на журналистически въпрос. Ние сме правителство, което уважава историята, поучава се от нея, но не сме заложници на историята.

Искаме да бъдат разрешени всички проблеми на Балканите, но те трябва да бъдат разрешени, като бъдат спазени принципите на международното право и да бъде зачетена европейската култура на компромис, отбеляза Кодзиас.

Той съобщи още, че през следващата седмица ще посети редица страни от Западните Балкани, и ще има посещение включително и в Скопие.

Попитан защо предвиденото за 12 юни подписване на споразумението за интерконектора с Гърция не се случи, Кодзиас отговори: "Бъдете сигурни, че ще стане". Лично аз съм се ангажирал с този въпрос, имаме голямо доверие към този проект, това е наше решение, взето на правителствено ниво, и ние ще го придвижим напред, защото то е не само икономически изгодно, но и обезпечава енергийната сигурност, посочи министър Кодзиас.