Кризата в Гърция няма да обърка плановете за българо-гръцката газова връзка

Подписването на окончателното инвестиционно решение ще бъде на 12 юни в София, съобщи министър Петкова

26.05.2015 | 12:01 Редактор: Ирина Георгиева
Кризата в Гърция няма да обърка плановете за българо-гръцката газова връзка

Подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на българо-гръцката връзка се очаква да се състои на 12 юни в София, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирано от БТА. 

"За страната ни българо-гръцката връзка е много важна, защото ще ни даде достъп до газ от Каспийския регион." - посочи министър Петкова при представяне на доклад на тема "Диверсификация на източниците и маршрутите на газ" по време на организирана от ГЕРБ конференция за енергийната стратегия за Европа

"Концентрирали сме се върху изграждането на този проект, защото чрез него България ще има достъп до Южния газов коридор и така ще може да диверсифицира своите източници на газ." - каза Петкова.

В последните години проектът не е вървял с нужните темпове, но в последните пет месеца е била изготвена пътна карта, определен е бюджет на проекта, което ще даде възможност за начало на изкупуването на земите по трасето на газовата връзка, а през юни ни предстои последна стъпка - вземане на окончателно инвестиционно решение, отчете министър Петкова. По думите й до март 2016 г. трябва да започнат строителните работи , а до 2018 г. вече да е факт интерконекторът, посочи Петкова. 

Енергийният министър смята, че ситуацията в Гърция и финансовата криза там няма да осуети подписването на инвестиционното решение и това няма да е причина за промяна на плановете относно проекта.

"И българската, и гръцката страна са изразили своята позиция, че това е много важен проект не само за нашите две страни, а и за 
целия регион." - каза Петкова.

Пред медиите министър Петкова коментира, че към настоящия момент българската страна все още не е уведомена официално от 
"Газпром" за неговото решение за "Южен поток" и за спиране на проекта.

Министър Петкова отбеляза, че е рано да се говори за "Турски поток". Идеята този проект да мине през Гърция, която е страна - членка на ЕС, означава, че този проект трябва да бъде обсъден от общността, а това не се е случило до този момент, каза Петкова.

Теменужка Петкова изрази убеденост, че до края на юни новите договори с двете американски централи ще бъдат факт. Работи се по въпроса за осигуряване на необходимия кредитен ресурс, за да може НЕК да изплати своите задължения към централите, каза още Петкова. 

Относно арбитража за АЕЦ "Белене" Петкова каза, че решение се очаква към края на годината. От началото на юни АДФИ започва
проверка във ВЕИ дружества, обяви още министърът. 

/Снимка: Архив/