Сделка за 4,6 млрд. долара осигурява газ за Украйна и ЕС

31.10.2014 | 01:52
Сделка за 4,6 млрд. долара осигурява газ за Украйна и ЕС

След седем кръга срещи, на 30 октомври късно вечерта бе постигнат пробив в преговорите, водени от Гюнтер Йотингер, вицепрезидент на ЕК, съобщава сайтът на Комисията.

Жозе Мануел Барозо, президент на ЕК, който присъства на подписването на Зимния пакет, заяви:

„Доволен съм, че мога да обявя важен успех в края на моя мандат като президент на ЕК. Със силната ни подкрепа Украйна и Русия постигнаха единодушие по просрочения дълг и по временното решение, което ще позволи осигуряване на доставките тази зима. Доволен съм, че политическата отговорност, локигата на сътрудничеството и обикновеният икономически смисъл надделяха“, каза Баросо, цитиран от Europa.eu.

Гюнтер Йотингер, вицепрезидент на ЕК каза, че „пробивът не само ще осигури Украйна да има достатъчно отопление през зимата, но че това е и принос в намаляване на напрежението между Русия и Украйна“.

„Зимният пакет“ включва два документа:

  • Протокол, подписан от ЕК /вицепрезидентът Йотингер“, РФ /министърът на енергетиката Александър Новак“ и Украйна /министърът на енергетиката Юри Продан;
  • Анекс към сегашния договор за доставка на газ, подписан от президента на Газпром, Алексей Милер и директора на Нафтогаз на Украйна, Андрий Коболев.

Пакетът обхваща периода до края на март 2015 и включва:

  • Дългове – Украйна ще плати задълженията си по предварителната цена от 268,5 долара за 1000 куб.м. на два транша – 1,45 млрд долара веднага и 1,65 млрд долара до края на 2014. Окочнателната цена ще бъде определена от очаквания арбитраж в Стокхолм.
  • Нов газ – Русия ще доставя газ на базата на предплащане на месечните такси от страна на Украйна. Цената е 385 долара за 1000 куб.м., изчислена на база на формула в сегашния договор и намаление на износните мита на РФ. Украйна може да поръча колкото газ иска и смята да купи синьо гориво за 1,5 млрд долара до края на 2014.

В последните седмици ЕК работи интензивно с МВФ, за да помогне на Украйна да направи авансовите вноски за доставка на газ за предстоящата зима.

Ще бъде деблокирана безпрецедентно голяма сума европейска помощ. МВФ увери Украйна, че може да използва всички финансови средства на свое разположение, за да плати за газа. ЕК, и МВФ са уверили Украйна, че ще има необходимите финансови средства.

„Финансовите гаранции на Украйна за плащането на руския газ ще бъдат дадени в писмо, което ЕК трябва да изпрати в Киев, каза пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

Така Милер обясни защо не е бил подписан двустранен протокол.

„Трябва да кажа, че главният въпрос в течение на тези два месеца беше въпросът за платежоспособността на Украйна. Никакъв друг въпрос не е имало“, каза Милер.

Цената на газа за Украйна за ноември и декември в действителност ще бъде 378 долара, уточни президентът на Газпром.

ЕК реши да удължи крайния срок за решението за даване достъп на Газпром до тръбопровода Opal до края на януари 2015, е съобщил за РИА Новости източник в ЕК. Според него решението е било съгласувано с германския регулатор.

Причината за удължаването на срока са технически аспекти, които трябва да се разгледат. Крайният срок е края на януари 2015, е казал източникът.

В газопровода Opal постъпва руски газ към Европа, който влиза през Северен поток. Заради ограничението на европейските регулатори обаче тръбата е пълна наполовина.

На 29 октомври Газпром заяви намерението си да започне преговори по газопровода Opal с новия състав на ЕК, който започва работа на 1 ноември. Компанията иска да получи пълен достъп до мощностите на тръбата.