Застрахователите от Европа и Близкия Изток предпазливо гледат към Иран

Иран е привлекателен пазар за 8 млрд долара

26.07.2015 | 12:49
Застрахователите от Европа и Близкия Изток предпазливо гледат към Иран

Западноевропейски и близкоизточни застрахователи гледат към Иран като към привлекателен пазар за 8 млрд долара след ядрената сделка с Шесторката, въпреки несигурността около санкциите над страната, съобщава Ройтерс.

Осем от 11 застрахователни и презастрахователни компании, отговорили на въпроси, пуснати по мейл от Ройтерс тази седмица казват, че Иран е привлекателен или силно привлекателен пазар, особено в областта на морския транспорт и енергетиката. Отговорите са били анонимни, поради чувствителността на въпроса, уточнява Ройтерс.

 

Кои сектори в Европа ще спечелят от споразумението с Иран.

 

Мнозина казва, че очакват да влязат на иранския пазар до края на 2016, а други – че е трудно да се каже още, заради продължаващата тревога около срока на вдигане на санкциите.

Според споразумението, постигнато във Виена на 14 юли 2015 Иран ще бъде обект на дългосрочни ограничения в ядрената си програма срещу вдигане на санкциите на САЩ, ООН и ЕС.

 

Само 29 млрд долара на Централната банка на Иран са били блокирани от Запада.

 

Договорът предстои да бъде одобрен от американския Конгрес, където републиканците настояват президентът Обама да му се противопостави. Има и критики от страна на хардлайнерите в Иран.

Регионът на Иран, който е вторият най-голям пазар в региона на Близкия Изток и Северна Африка, с огромен петролен и газов сектор и младо, образовано население обаче вече привлича внимание.

„Основният икономически тласък в Иран ще се усети през 2016“, казва Лудовик Субран, главен икономист в Euler Hermes, цитиран от Ройтерс.

Ислямската република е най-голямата икономика, която се включва в глобалната търговия и финансова система след разцепването на СССР през 1991.

Посланик Ноурози очаква отношенията Иран-България да се развиват на базата на стимул в жп, въздушния и морски транспорт.