Иран и Шесторката постигнаха споразумение за ядрената програма (обновена)

В централата на ООН във Виена външните министри на Иран и шесторката ще приключат преговорите за иранската ядрена програма с пленарно заседание

14.07.2015 | 08:12 Редактор: Ирина Георгиева
Иран и Шесторката постигнаха споразумение за ядрената програма (обновена)

Иран и шестте световни сили /петте постоянни членки на ООН и Германия/ постигнаха историческо споразумение за ядрената програма на Техеран, съобщи ирански дипломат във Виена, цитиран от Reuters.

"Компромис е постигнат по всички въпроси, в най-скоро време страните ще обявят резултата." -  заявил пред ТАСС европейски дипломат, предаде БТА.

В централата на ООН във Виена външните министри на Иран и "шесторката" ще приключат преговорите за иранската ядрена програма с пленарно заседание, последвано от пресконференция.

Заседанието ще започне в 10.30 часа местно време /11.30 часа българско/.


Завърши заседанието на министрите на външните работи на Иран и на "шесторката", определена от тях като "решаващо", предаде агенция "Фокус", позовавайки се на ТАСС. Проектът за ядрено споразумение предвижда инспекторите на ООН да получат достъп до всички подозрителни ядрени обекти, включително военните, въз основа на консултации между шестте държави и Техеран, допълват от Reuters, позовавайки се на дипломатически източник.

Ако споразумението бъде сключено, Съветът за сигурност на ООН ще приеме резолюция по иранския ядрен проблем, в най-добрия случай още този месец, добавя още дипломатът, цитирано от БТА.

Двете страни по споразумението ще започнат да го изпълняват в първата половина на 2016 г. - Иран ще започне да ограничава ядрената си програма, а санкциите срещу него ще бъдат отменени.

Дипломатическият източник каза, че тази информация е предварителна и в нея може да настъпят промени, добавя Reuters.

В най-скоро време във Виена ще стартира пленарно заседание на министрите на външните работи на Иран и на "шесторката". Очаква се, че на нея ще се подпише окончателно споразумение.

Предвижда се Международна агенция за атомна енергия да получи достъп до ирански ядрени обекти, като този в град Парчин. 

Преговорите продължават вече 19-ти ден. 

/Снимка: Federica Mogherini; Twitter/