Кери, Зариф и Могерини преговарят по иранската ядрена програма

Преди това държавният секретар на САЩ и иранският външен министър проведоха двустранна среща

13.07.2015 | 17:13 Редактор: Мариета Иванова
Кери, Зариф и Могерини преговарят по иранската ядрена програма

Във Виена тече тристранна среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери, иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщи европейски дипломат, цитиран от ТАСС и БТА.

По-рано след заседанието на външните министри на групата 5+1 имаше двустранна среща между Кери и Зариф в присъствието на преговарящите им екипи.

Иранското общество и държавни лидери се готвят да отпразнуват сключването на историческо ядрено споразумение с шестте големи сили, макар и преговарящите във Виена да предупреждават, че остават някои препятствия за преодоляване, предаде ДПА.

"Споразумение до края на днешния ден", гласи заглавието на в. "Мардомсалари". В. "Асрар" обяви днешния ден за "Съдбовния ден", а в. "Ганун" казва на читателите си "Пригответе се за ядреното празненство".

На журналистите в Техеран е казано да се подготвят за предстояща реч на президента Хасан Рохани в случай на успех на преговорите, а полицията съобщи, че ще отмени забраната си за улични празненства ако се приеме споразумението, което постепенно ще отмени санкциите срещу Иран в замяна на трайни ограничения на ядрената му програма.

Израелският министър на отбраната Моше Яалон пък разкритикува готвеното споразумение, защото то няма да изисква от Иран да закрие или унищожи каквато и да било част от ядрената му програма. Яалон заяви, че планът за инспекции на Международната агенция за атомна енергия е пълен с пролуки от израелска гледна точка.

Ако бъде постигнато споразумение във Виена, "ние, разбира се, ще трябва да продължим да се подготвяме да се отбраняваме със свои сили", добави Яалон, сигнализирайки, че сближаването между САЩ и Иран поражда у Израел съмнения за силата на военния му съюз с Вашингтон.