Могерини призова Турция да поддържа мира с кюрдитe

Топ дипломатът на ЕС подкрепи южната ни съседка в борбата срещу Ислямска държава

26.07.2015 | 12:41 Редактор: Мариета Иванова
Могерини призова Турция да поддържа мира с кюрдитe

Върховният представител на европейската външна политика подкрепи турските операции срещу Ислямска държава в Сирия и незаконните лагери на Кюрдската работническа партия – ПКК, в  Ирак, като в същото време подчерта изключителната важност да бъде поддържан жив кюрдския мирен процес, предава Hurriyetdailynews.com.

Изданието допълва, че Могерини е провела телефонен разговор с министъра на външните работи на Турция Мевлют Кавусоглу на 25 юли и е изразила съболезнования към турското правителство и семействата на жертвите на атентата в Суруч и на последвалите атаки в дните след това  срещу полицаи и военни. Това става ясно от официално писмено изявление на пресофиса на дипломат номер едно на ЕС, цитирано от електронното издание на Hurriyet.

Могерини потвърждава подкрепата за Турция в усилията на страната да засили борбата с Ислямска държава и всякаква друга форма на тероризъм.

В същото време Федерика Могерини подчертава фундаменталната важност на запазването на споразумението с кюрдите живо и според начертания план. – „Терористичните групи не трябва да нарушават процеса и процесът

Още по темата

на спиране на огъня трябва да бъде запазен. Всяко предприето действие трябва да избягва риска от застрашаване на спирането на огъня и кюрдският мирен процес остава най-добрата възможност за решаването на конфликта, взел толкова много животи”, гласи официалното изявление.

„Турското правителство показа в последните години кураж, твърдо намерение и мъдрост в придвижването напред на политическия процес, който е единственото средство за постигане на стабилно разрешаване на конфликта в името на всички хора в Турция. ЕС ще продължи да подкрепя правителството по тази линия”, отбелязва още Могерини.

Турция засили ролята си във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава след атентата на терористичната групировка от 20 юли, отнел живота на 31 души в близкия до сирийската граница град Суруч. Властите обещават да насочат удари и срещу военни на ПКК.

Турските власти задържаха десетки предполагаеми членове на Ислямска държава, както и стотици кюрди и леви привърженици, като в същото време се опитват да удържат и протестите заради атаката от 20 юли.

Обстановката породи притеснения за бъдещото на крехкия кюрдски мирен процес. Критиците, включително и опозиционни политици, обвиниха президента Реджеп Ердоган в опит да използва кампанията срещу Ислямска държава като извинение, за да се справи с Кюрдската опозиция, докато се опитва да спечели по-силен мандат за Партията на справедливостта и развитието в евентуални предсрочни избори.